facebook
İnsan Kaynakları

Puantör kime denir, puantör ne iş yapar?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

Puantörler, işletmelerde çalışanların performans verilerini takip eden ve maaş hesaplamalarını sağlayan kişilerdir. Puantörlük için özellikle bölüm mezunu olma şartı olmasa da, puantörlerin insan kaynakları yaklaşımlarına, puantaj hesaplama yazılımına ve SGK mevzuatına hakim olmaları beklenir. Puantaj hesaplama, ücretli ve ücretsiz izinleri, fazla mesailer ve devamsızlıkları dikkate alarak yapılır. Logo Bordro Plus gibi programlar, puantaj hesaplamalarını kolaylaştırır.

İçindekiler

1. Puantör kimdir?

2. Puantör görev ve sorumlulukları nelerdir?

3. Puantaj hesaplama nasıl yapılır?

İşletmelerde son yıllarda önem kazanan meslek dallarından biri olan puantör ile ilgili merak ettiğiniz detayları blog yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Çok yeni bir meslek olmamakla birlikte son dönemlerde sıklıkla gündeme gelmesiyle yeni bir meslek dalı olarak görülen puantörlük orta ve büyük ölçekli iş yerlerinde karşımıza çıkıyor. Puantörler, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe yer alabiliyor. Puantörlerin çalıştığı iş yerleri tersaneler, şantiyeler, oteller ve  limanlar gibi geniş bir ağa uzanıyor.

Puantör kimdir?

Orta ve büyük ölçekli işletmelerde saatlik ücret ödenmesi ve personelin çalışma saatlerine uygun çalışarak sorumlulukları yerine getirip getirmediğinin kontrolü ayrı bir iş kalemini oluşturuyor. Geçmiş yıllarda bunun için bilgisayarda hazırlanan çizelgelere, yani puantaj excel dosyasının çıktısına ıslak imza atılmasıyla bu kontroller yapılabiliyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte kayıt işlemleri için parmak izi okuma cihazı, retina tarama cihazı, kart okutma gibi araçlar kullanılıyor ve tüm bu teknoloji PDKS çatısı altında takip ediliyor. Elbette tüm kayıtların tek noktan yetkilendirilen kişiler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. İşte bu noktada puantör devreye giriyor.

Çalışanların performans verilerini takip eden kişiler puantör olarak adlandırılıyor. Puantörler muhasebe birimiyle birlikte çalışarak maaş ve ek ödemelerin hesaplanmasını sağlıyor. Bir diğer ifadeyle puantörler çalışanların, işletmenin önceden belirlemiş olduğu çalışma planına ne kadar sadık kaldığını anlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

Puantör görev ve sorumlulukları nelerdir?

Puantör olma şartları ve puantörlerin iş tanımı işletmeler arasında farklılık gösterebiliyor. Vardiyalı çalışabilen, işini yapmaya engel sağlık problemi bulunmayan kişiler puantör olarak görev yapabiliyor. Özel sektörde puantör olmak için özellikle bir bölüm mezunu olma şartı aranmasa da puantörlük yapacak kişilerin insan kaynakları yaklaşımlarına hakim olması, puantaj hesaplama yazılımı kullanabilmesi ve SGK mevzuatına hakim olması bekleniyor. Pozisyondan beklenen görevler sektör ve işletme açısından farklılık gösterse de puantörün görevleri şunları kapsıyor:

  • Günlük, haftalık ve aylık olarak çalışma planını kayıt altına almak
  • Personelin günlük mesai devam durumlarını takip etmek
  • Çalışanların mola süresine uyup uymadığını kontrol etmek
  • İzin yönetimi yaparak yıllık izinleri takip etmek ve işe gelmeyen ya da görev yerlerini geçerli neden belirtmeksizin terk edenler hakkında rapor tutmak
  • Çalışanlara dair iletişim bilgisi, kan grubu, adresi gibi bilgileri kayıt altına almak
  • Puantaj hesaplama yaparak muhasebe ile paylaşmak ve ücretlendirmenin yapılmasını sağlamak
  • Personelin değişen telefon numaralarını ve adreslerini güncellemek
  • Çalışma saatleri içinde çalışanları ziyaret eden kişileri not almak, gerekli görülmesi durumunda ziyaretçi kartı vermek
  • Zimmet yönetimi yaparak işletmenin hangi eşyasının hangi tarihte hangi personel tarafından alındığını kayıt altına almak

Puantaj hesaplama nasıl yapılır?

Puantaj hesaplama ücretli ve ücretsiz izin, personelin çalıştığı gün sayısı, fazla mesailer gibi birçok parametre doğrultusunda yapılıyor. Hesaplama için genellikle puantaj cetveli oluşturuluyor. Puantaj cetveli, çalıştığı günler, fazla mesai süreleri ve devamsızlık gibi bilgileri bir tablo üzerinde takip etmeyi sağlıyor. İK departmanlarının bordro işlemlerini hızlı ve hatasız gerçekleştirmelerine olanak tanıyan Logo Bordro Plus, personelin iş devamlılığı ve puantaj hesaplamalarını da kolaylaştırıyor. Tablolama Aracı ile tüm puantaj bilgileri hızla işlenip sisteme aktarılabiliyor.

09.04.2021
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.