facebook
MuhasebeMevzuat

Mali müşavir kimdir, ne gibi işler yapar?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

Mali müşavirlik mesleği hakkında detaylı bilgiler verilen içerikte, mali müşavir kimdir, mali müşavir ne iş yapar, mali müşavir nasıl olunur gibi soruların yanıtları bulunmaktadır. Mali müşavirlerin görevleri, yeminli mali müşavirlerle arasındaki farklar ve mali müşavirlerin bilmesi gereken programlar da açıklanmıştır. Özellikle muhasebe programlarının önemi vurgulanırken, Logo'nun mali müşavirlere özel çözümler sunduğu belirtilmiştir.

İçindekiler

1. Mali müşavir kimdir?

2. Mali müşavirin görevleri

3. Mali müşavir nasıl olunur?

4. Mali müşavirin bilmesi gereken programlar nelerdir?

5. Mali Müşavirlere özel Logo çözümü

Mali müşavir kimdir, mali müşavir ne iş yapar, mali müşavir nasıl olunur, mali müşavirlik sınavı geçenler hemen mesleğe başlayabilir mi, mali müşavir olma şartları nelerdir? Mali müşavirliğe dair merak edilenleri sizin için derledik.

Türkiye’deki en saygın meslekler arasında bulunan mali müşavir, işletmelerin aranan elemanı olurken birçok gencin de rol modeli olabiliyor. Mali müşavirler, uzun eğitim süreci ve bir takım riskleriyle işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kritik rol oynuyor.

Mali müşavir kimdir?

Mali müşavir kimdir, mali müşavir nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sorunun yanıtına geçmeden önce müşavir kavramına açıklık getirelim. Müşavir unvanı, bir konuya ileri derecede vakıf olup görüşlerine ihtiyaç duyulan kişiler için kullanılıyor. Bu bağlamda mali müşaviri şirketlerin finansal işlemleri için görüşlerine danışılan ve bu işlemleri yürüten kişi olarak tanımlayabiliriz.

Mali müşavirliğin tanımı ve mali müşavirliğe dair detaylar 3568 sayılı kanun ile belirlenmiş olup mali müşavir kavramı, bir işletmenin varlık, borç ve sermaye hesabı girişlerini yapan görevli için kullanılıyor. İlgili kanun hükümleri doğrultusunda meslek icrasına hak kazanan kişiler serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve yeminli mali müşavir (YMM) unvanını elde ediyor.

Mali müşavirin görevleri

Mali müşavir ve yeminli mali müşavir arasındaki fark da merak ediliyor ve yeminli mali müşavir defter tutabilir mi, yeminli mali müşavir kimdir konusu araştırılıyor. İki meslek arasındaki fark şu: 3568 sayılı kanun ile mesleği icra etmeye hak kazanan kişiler meslekte 10 seneyi doldurup YMM sınavı başarı oranı yüksek olup sınavı kazandığında yeminli mali müşavir (YMM) unvanını alabiliyor. 

Yeminli mali müşavirler, kanun doğrultusunda defter tutmuyor. Tam tasdik yetkisiyle muhasebe kayıtlarının, kanunlar ile muhasebe ilkelerine uygunluğunu denetleyip onaylıyor. Yeminli mali müşavirler, defter tutmadığı gibi muhasebe bürosu açma veya muhasebe bürosuna ortak olma gibi faaliyetlerde de bulunamıyor. İşletme sahipleri, Maliye Bakanlığı personelleri ve meslektaşları ile etkileşim halinde işlerini yürütebiliyor.

Serbest muhasebeci mali müşavir görevleri şöyle:

  • Vergi beyannameleri düzenlemek
  • İşletme defterleri tutmak
  • Muhasebe altyapısı oluşturmak
  • Bordro yönetimi yaparak gelir gider dengesini kontrol etmek
  • Mali tablo hazırlamak ve rapor çıkarmak
  • Özel işletme ile SGK arasındaki ilişkinin doğru, sağlıklı şekilde yürümesini sağlamak
  • Gecikme faizi gibi durumların sorun yaratmasının önüne geçmek ve mali tutarsızlıkları düzeltmek
  • Vergi dairesi ile işletme veya kişiler arasında uzlaşma sağlamak
  • Finansal bilgileri gizli tutarak finansal güvenliği korumak

Muhasebe alanında faaliyet gösteren serbest muhasebeci mali müşavirler, işletmelerin finansal süreçlerini yönetmek için genellikle muhasebe programı gibi yazılımlardan yararlanırlar. Bu programlar, işletmelerin gelir-gider dengesini takip etmelerine, vergi beyannamelerini düzenlemelerine, mali tabloları hazırlamalarına ve diğer finansal işlemleri gerçekleştirmelerine olanak tanır.

Mali müşavir nasıl olunur?

Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe, Bankacılık, İşletme, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler bölümlerinden mezun olanlar mali müşavirlik sınavları için hak kazanabiliyor. Mali müşavir olunan bölümler mezunu olan bu kişilerin;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları,
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmaları,
  • Memuriyetten ihraç edilmemiş olmaları,
  • 3568 sayılı kanun kapsamında belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmaları,
  • 3 yıl stajyer mali müşavir unvanıyla çalışmış olmaları,
  • SMMM yeterlilik sınavı ile başarı elde etmiş olmaları,
  • SMMM ruhsatı almış olmaları gerekiyor.

Mali müşavirlerin, mali müşavir olma talimatları ile birlikte şu kişisel özellik ve mesleki niteliklere sahip olması önem taşıyor: Dürüstlük, güvenilirlik, sır saklama ve tarafsızlık, matematiksel düşünme yeteneği, öz disiplin, etkili zaman yönetimi yapabilme, takım çalışmasına yatkınlık, dijital okur yazarlık.

Mali müşavirin bilmesi gereken programlar nelerdir?

Teknoloji çağı olarak ifade edilen bu çağda, tüm alanlarda olduğu gibi muhasebenin dijitalleşmesi de mesleklerden beklentileri farklılaştırıyor. Dijitalleşme ışığında muhasebe meslek mensuplarının, etkin mali yönetim için muhasebe programları kullanması önem taşıyor. Öyle ki hem mali müşavir adayları hem de mali müşavirler için muhasebe programlarının faydaları, kısa sürede belirgin şekilde hissediliyor.

Mali Müşavirlere özel Logo çözümü

Logo’nun Logo GO 3Logo GO WingsLogo Netsis 3 Entegre ve Logo Netsis Wings Entegre ile ön muhasebe programları Logo İşbaşı ve Logo Start 3’ten oluşan çözümleri, mali müşavirler için süreçleri kolaylaştırıyor. Muhasebe kayıtları düzenli, sağlıklı ve hızlı bir şekilde tutuluyor. her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşarak raporlar oluşturulabiliyor. Tüm raporlama ve ticari işlemlerin hukuki ve ticari standartlara uygun hazırlanması mümkün oluyor.

Logo’nun serbest muhasebeci mali müşavir mesleğini icra edenler için özel olarak tasarladığı Logo Mali Müşavir 3, sunduğu tam çözüm kümesiyle mükelleflerin e-devlet süreçlerine hızla katılımını sağlıyor. Mali müşavirler; beyannamelerden bordrolara, defter beyan süreçlerinden büro yönetimine kadar çok sayıda modül sayesinde iş yükünü azaltıp zaman tasarrufu yapabiliyor. Logo Mali Müşavir 3, e-Defter, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu çözümleriyle de entegre çalışıyor.

07.03.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.