facebook
Diğer

İşletmeler İçin Personel Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

İşletmelerde personel maliyeti hesaplama süreci oldukça önemlidir. Personel giderlerinin yanı sıra SGK primi, işsizlik sigortası gibi ek kalemler de dikkate alınmalıdır. Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyetini hesaplarken, SGK primi, işsizlik sigortası fonu ve asgari geçim indirimi gibi detayları göz önünde bulundurarak toplam maliyeti belirleyebilirsiniz.

İçindekiler

1. Asgari ücrete göre hesaplama

2. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) payı

İşletmeler için en önemli gider kalemlerinden biri şüphesiz personel giderleri. Bu gideri oluşturan elbette tek başına maaş değil. Çalışanların oluşturduğu maliyet, verilen maaşın yanı SGK primi ve işsizlik sigortası gibi kalemleri de kapsıyor. Personelin ulaşım, yemek ve diğer maliyetleri değişkenlik gösterebilir. Bu yazımızda personel maliyeti nasıl hesaplanır sorusuna yanıt veriyoruz.

Çalıştırdığınız personele ait giderler konusunda bilmeniz gerekenleri, personel maliyeti hesaplama ile ilgili detayları bu yazımızda anlatıyoruz. Hesaplamayı model olarak anlatırken asgari ücreti baz alacağız.

Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti ne kadar oluyor, bunu anlatarak ilerleyeceğiz. 30 Aralık 2017 Tarihli ve 30286 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı” ile 01.01.2018 – 31.12.2018 tarihleri arasında geçerli günlük asgari ücret 67,65 TL şeklindedir. 2018 asgari ücretin 2017 asgari ücret üzerinden %14,2 oranında artması ile asgari ücret brüt 2.029,50 TL oldu.

Asgari ücrete göre hesaplama

Bu durumda, 2018 yılı için asgari ücretli bir işçinin işverene maliyetini, Hazine teşvikli biçimde şöyle hesaplayabiliriz:

  • Asgari Ücret: 2.029,50 TL
  • SGK Primi: Yüzde 15,5 (İşveren Payı) Hazine Teşvikli 314,57 TL
  • İşveren İşsizlik Sigorta Fonu: 40,59 TL
  • İşverene toplam maliyeti: 2.384,66 TL

2018 Asgari Ücretin Hazine teşviki (5 puanlık indirim) olmadan, asgari ücretin işverene maliyeti %20,5 üzerinden şu şekilde hesaplanıyor: 

  • Asgari Ücret: 2.029,50 TL
  • SGK Primi: % 20,5 (İşveren Payı) Hazine Teşviksiz 416,05 TL
  • İşveren İşsizlik Sigorta Fonu: 40,59 TL
  • İşverene toplam maliyeti: 2.486,14 TL

Hazine teşviki alan işveren ile hazine teşviki almayan işveren arasında toplam maliyet asgari ücretli işçi başına 101,48 TL olarak değişiyor.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) payı

Asgari Geçim İndirimi; çalışanlara devlet adına işveren tarafından ödenen, işverenin gelir vergisinden düşülen bir indirimdir. 16 yaşından büyük olmak kaydıyla, çalışanın medeni durumuna ve çocuk sayısına göre, asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılması olarak da anlatılabilir. Bu tutar, çalışanın evli olup olmamasına, eşinin çalışıp çalışmamasına ve varsa çocuk sayısına göre farklılık gösteriyor. Asgari Geçim İndirimi tutarı, 2018 yılında 152,21 TL ile 226,63 TL arasında değişiyor.

06.09.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.