facebook
e-Çözümler

Geriye dönük fatura kesilebilir mi?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

İşletmelerin e-faturalarla geçmiş dönemlerdeki eksik belgeleri düzenlemesi yaygındır. Ancak geriye dönük fatura kesmek için belirli kurallara uyulması gerekmektedir. Yasalara göre geriye dönük fatura kesmek mümkündür ancak her ülkenin farklı kuralları vardır. Bu süreçte usullere uygun hareket etmek ve vergi mevzuatını takip etmek önemlidir. Türkiye'de geriye dönük fatura kesme süresi maksimum 7 gündür.

İçindekiler

1. Geriye dönük fatura kesmek yasal mı?

2. Geriye dönük e-fatura kesme adımları

3. E-fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir?

İşletmeler finansal süreçlerini daha etkin yönetmek ve vergi uyumunu artırmak için birçok dijital araçtan faydalanabilirler. Bunlardan biri de geçmiş dönemlere ait eksik belgeleri düzenlemek için kullandıkları e-faturalardır. E-fatura düzenlemesi çoğu zaman günlük olarak yapılsa da bazı sebeplerden dolayı aksaklıklar yaşanması da mümkündür.

Zaman içerisinde düzenlenmeyen veya aksayan faturalarda düzenlenme yapmak gerekebilir. Bu noktada usullere uygun bir şekilde hareket edilmesi ve her bir detayın göz ardı edilmeden uygulanmalıdır. Kritik bir öneme sahip olan geriye dönük fatura kesmek için bazı konulara dikkat edilmesi önem taşır. Sizler için “geriye dönük e-arşiv fatura kesilir mi?” konusunda merak edilen tüm detayları bir araya getirdik.

Geriye dönük fatura kesmek yasal mı?

Geriye dönük fatura düzenleyen şirketler bu uygulamanın yasallığını merak edebilir. Aslında geriye dönük faturalandırma yasaldır, ancak birçok ülkede bazı kurallara tabidir. Bununla birlikte, yasanın içinde kalabilmek için dikkate alınması gereken birkaç durum vardır. Vergiler ve ticaretle ilgili yasalar, firmaların müşterilere geriye doğru fatura kesme işlemini düzenler. Birçok ülkede faturaların belirli bir zaman dilimi içerisinde gönderilmelidir.

İşletmenizin faaliyet gösterdiği ülkeye göre “geriye dönük fatura kesilir mi?” sorusunun cevabı değişebilir. Bu nedenle firmanızı faaliyet gösterdiği alan ışığında değerlendirmeniz büyük önem taşıyor. Çünkü geriye dönük faturalandırmanın yasa dışı olduğu ülkelerde vergi denetimi yapılma ihtimali de bulunur. Faturalama prosedüründe bir hata veya eksiklik varsa şirket vergi kaçırmakla suçlanabilir ve bununla alakalı bir yasal işlem başlatılabilir.

Ayrıca işletmenin etik boyutları açısından herhangi bir sorun yaratmayacak şekilde hareket etmesi her kuruluşun misyonlarından biri olmalıdır. Dürüstlük ilkesine uygun hareket etmek ve ticaret ortaklarına karşı şeffaflık ilkesini de göz ardı etmeden hareket edilmelidir. Geriye dönük fatura kesme konusunda usullere uygun davranmayan işletmelerin itibarı zedelenebilir ve hitap ettiği müşterilerin güvenini sarsabilir. Yasal ve etik boyutta herhangi bir aksaklık yaşanmadığı durumlarda geriye dönük fatura kesme işlemi gerçekleştirilebilir.

Geriye dönük e-fatura kesme adımları

İşletmeler yasal düzenlemelere uygun olarak “geriye dönük fatura nasıl kesilir?” konusunda araştırmalar yapabilir. Zaman içinde yapılan işlemleri düzenlemek ve eksik belgeleri tamamlamak amacıyla yapılan geriye dönük faturalandırma da vergi avantajlarından yararlanmak amacıyla yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken adımlara uyulmadığı takdirde işletmenizde birçok sorun yaşanabilir. Geriye dönük fatura düzenlerken dikkat edilmesi gereken önemli adımları şu şekilde açıklanabilir:

  • İlk olarak yasal araştırma ve hazırlık boyutlarını tamamlamanız gerekir. Geriye dönük e-fatura kesme işlemine başlamadan önce işletmenizin faaliyet gösterdiği ülkenin vergi mevzuatını ve e-fatura düzenlemelerini incelemeniz gerekir. Yasal gereklilikleri adım adım izlemek ve mevzuata uygun hareket etmek ilerde yaşanması risk taşıyan vergi denetimi aksaklıklarını minimize etmenizi sağlar.
  • Sonrasında muhasebe kayıtlarını incelemeye başlayabilirsiniz. İşletmenizin muhasebe kayıtlarını detaylı bir şekilde inceleyerek tüm eksik faturaları tespit etmeli ve düzensiz kayıtları güncellemeniz takip edilecek önemli adımlardır.
  • Gerekli inceleme ve düzenleme adımlarından sonra e-fatura programı kullanabilirsiniz. Bu adımda geçmiş tarihli faturalarınızı mevcut e-fatura programı üzerinden sisteme aktarabilirsiniz. Transfer sırasında bilgileri, tarihi, müşteri bilgilerini ve net tutarları doğru girmeye özen göstermelisiniz. Bu adımı gerçekleştirirken geriye dönük fatura süresi konusunda dikkatli olmalısınız.
  • Geriye dönük faturalandırma işleminizi gerçekleştirdikten sonra vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Geriye dönük faturalandırmayı vergi makamlarına bildirme süreci, işletmenizin faaliyet gösterdiği ülkeye göre değişiklik göstereceğinden işletmenizin bulunduğu ülkenin vergi mevzuatını detaylı olarak incelemelisiniz. Vergi otoriteleri işletmenizin geriye dönük e-fatura işlemlerini takip ederek gerekli tüm denetimleri gerçekleştirir.
  • Vergi dairesine yapılan bildirimin ardından denetim ve doğrulama süreci başlar. İşletmenizin iç denetim süreçleri etkinleştirilir. Geriye dönük faturalama işlemlerinin doğru ve etik bir şekilde yapıldığından emin olmak önemlidir. İşletmenin yaptığı işlemlerin doğru ve hatasız, eksiksiz tamamlandığından emin olmak için bir değerlendirme yapılır.

Tüm bu süreçlerin tamamlanmasının ardından geriye dönük faturalandırma sürecinde herhangi bir hata veya eksiklik yoksa denetimden rahat geçersiniz. Bu sayede gelecekteki uygulamalarınızı daha etkili ve kolay bir şekilde hayata geçirebilirsiniz. Bu adımları takip etmek yasal düzenlemelere uygun hareket etmenizi ve finansal süreçleri daha şeffaf hale getirmenizi sağlar.

E-fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir?

Gelişen teknolojiyle birlikte dijital hale gelen dünyada e-fatura kesmek, işletmelerin mali süreçlerini kolaylaştırmak ve kağıt israfının önüne geçmek açısından oldukça avantajlıdır. Elektronik belgeleme sistemi olarak da tanımlanan “e-fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir?” konusunda oldukça dikkatli olmak gerekir. Bu süreçte yapılan herhangi bir hata işletmenizin mali denetim sürecinde sıkıntı yaşamasına neden olabilir.

Ülkeler arasındaki mevzuatlara göre “kaç gün geriye dönük fatura kesilebilir?” konusunda değişiklik yaşanabilir. Bu süreç için belirli bir standart olmasa da Türkiye için geriye dönük fatura kesme işleminin yasal süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Maksimum 7 gün önce yapılan ürün ya da hizmet satışı için geriye dönük fatura kesme işlemi gerçekleştirilebilir. 7 günü geçen ürün ya da hizmet satışına ait fatura kesme işlemlerinin yasal mevzuatlarda herhangi bir karşılığı bulunmaz.


25.01.2024
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.