facebook
Yönetim SistemleriERP

ERP nedir, ne işe yarar?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

ERP nedir, şirketlere ne gibi avantajlar sağlar? ERP modülleri nelerdir ve hangi işletmelerde kullanılır? ERP ne işe yarar ve hangi faydaları vardır? İstatistiklere göre ERP'nin iş süreçlerindeki etkisi nedir? Logo'nun ERP çözümleri nasıl işletmelerin verimliliğini artırıyor?ERP'nin işletmelere sağladığı faydalar ve kullanım alanları detaylıca açıklanmaktadır.

İçindekiler

1. ERP nedir?

2. ERP modülleri nelerdir?

3. ERP ile birlikte kullanılabilen/kullanıldığında faydasını kat ve kat artırabilen kategoriler:

4. ERP ne işe yarar?

5. ERP sisteminin faydaları genel olarak şöyle sıralanıyor:

20. yüzyılın başlarında bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte klasik yönetim anlayışı etkinliğini yitirdi ve çağdaş yönetim ve organizasyon yapılarına olan gereksinim artış gösterdi. Teknolojinin, sektörlerin tümünde köklü değişimlere sebebiyet verdiği günümüzde çağdaş yönetim uygulamalarından biri olan ERP’nin kullanımı yaygınlaşıyor. Peki, bir yazılım olmanın ötesinde ERP nedir, şirketlere nasıl avantajlar sağlıyor? ERP konusunda merak edilen soruları blog yazımızda yanıtlıyoruz.

MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama) ve benzeri kavramların ortaya çıkmasıyla birlikte teknoloji analistleri tarafından iş yönetimi yazılımı olarak tanımlanan ERP, iş dünyasında sektör ve işletme hacmi fark etmeksizin kullanılıyor. Öyle ki ERP’nin önemini anlatmak için “şirketlerin elektriği, suyu”, “büyük resmi görmenin yolu” ve “şirketin kalbinin attığı yer” şeklinde ifadeler kullanılıyor. ERP’nin maliyet tasarrufundan, verimlilik artışına kadar uzanan faydaları ERP nedir sorusunun yanıtını bilmenin gerekliliğini ortaya koyuyor.

ERP nedir?

ERP nedir sorusunun yanıtı ERP açılımı ile şekilleniyor. ERP sisteminin Türkçe karşılığı Enterprise Resource Planning olup Türkçede Kurumsal Kaynak Planlama olarak karşılık bulunuyor. Bu açılımdan anlaşılabileceği gibi ERP, işletmenin varlığını devam ettirebilmesi için gereken kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerini ifade ediyor. Farklı iş tipi ve faaliyetlerinin yönetilmesini sağlayan yazılım modüllerinin tek veri tabanında toplandığı ERP, hem üretim işletmeleri hem de hizmet işletmeleri açısından büyük önem taşıyor. Bütünsel bir yazılım stratejisi olan ERP, iş süreçleri arasındaki veri akışını sağlayarak maliyette tasarruf ve tüm süreçlerde verimlilik sağlıyor.

ERP modülleri nelerdir?

Endüstri 4.0 teknolojileri ve dijital dönüşümle birlikte rekabetin yoğunlaştığı iş dünyasında yönetim, üretim ve satışın değişim sürecinde olduğuna şahit oluyoruz. İşletmelerin gereksinimleri değiştikçe tek bir modül yeterli gelmiyor. Bu nedenle ERP farklı modülleri bünyesinde barındırıyor ve hem standart hem de özelleştirilmiş formda kullanılabiliyor.

ERP sisteminde aşağıdaki temel modüller bulunuyor:

  • Stok Yönetimi
  • Finansal Muhasebe
  • Satın Alma
  • Satış ve Pazarlama
  • Mühendislik / Üretim
  • Proje Yönetimi
  • Varlık / Malzeme Yönetimi
  • Dış Ticaret
  • Planlama
  • Bütçe
  • Bakım Yönetimi

ERP ile birlikte kullanılabilen/kullanıldığında faydasını kat ve kat artırabilen kategoriler:

  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
  • İş analitiği ve Raporlama depo yönetim sistemi (WMS)
  • İş akış yönetimi
  • Saha satış yönetimi
  • e-Çözümler
  • Perakende

Entegre çalışan ERP modülleri, işletmenin büyümesinin önündeki engelleri kaldırarak işletmeyi daha etkin yönetmeye yardımcı oluyor.

ERP ne işe yarar?

ERP ne işe yarar sorusu ERP yazılımı yeterlilik durumu doğrultusunda farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak muhasebe, satış, satın alma, planlama, üretim, dış ticaret, proje yönetimi, risk yönetimi ve tedarik zinciri işlemleri gibi günlük iş faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülmesini sağlıyor. Tüm süreçlerin tek çatı altında birleştirilmesi sayesinde işletme zamanını verimli kullanabiliyor ve maliyetlerini düşürebiliyor. Gerçek zamanlı veriye ulaşılabilmesi daha doğru kararların daha kısa sürede verilebilmesine olanak tanıyor.

Tüm iş birimlerinin tek bir birim olarak hareket etmesi için ortak bir platform sunan ERP programları örgüt kültürünün gelişmesine katkıda bulunuyor. ERP programlarının şirketin işleyişine, süreçlerine göre özelleştirilmesi sayesinde müşteri beklentilerini öngörebilmek, kapsamlı stok bilgilerine kısa sürede erişebilmek mümkün oluyor. Bu sayede maliyetler düşürülebiliyor. ERP yetkinliği kazanan çalışanlar daha üretken oluyor. ERP sistemleri standardizasyon ve imalata dair işlem hızlarının artmasına önemli ölçüde katkı sağladığından üretim süreçlerinde verimlilik de artıyor.

ERP sisteminin faydaları genel olarak şöyle sıralanıyor:

  • Otomasyon ve koordinasyon sayesinde ürün sevkiyatları daha hızlı gerçekleştirilebiliyor
  • Daha hızlı bilgi iletişimi gerçekleşiyor. Örneğin, depolama birimlerinde hazırlanan fiyat listelerinin süresi ERP sayesinde en aza indirilebiliyor.
  • Küresel firmalar finansal ve tedarik sistemlerini birleştirerek mali kapanış döngülerinin süresini azaltabiliyor.
  • Gereksiz ham madde, yarı mamul ve mamul stokları ortadan kaldırılıp gereksiz stoklardan kaynaklanan maliyetlerin düşürülmesi sağlanabiliyor.
  • Kaynakların verimli kullanılması ve iş süreçlerinin proaktif olarak yönetilmesiyle maliyetler düşürülebiliyor.
  • Kurumsal çeviklik müşterilerin beklentilerinin karşılanmasını sağlıyor. Bu sayede müşteri memnuniyeti artıyor.
  • Üretim döngüsünde tutarsızlıktan kaynaklanan planlanmamış arıza sürelerinin önlenebilmesi, standartlara ve resmi yönetmeliklere uyumun sağlanabilmesi sayesinde kaliteli ve hatasız üretim yapılabiliyor.

ERP yazılımının etkileri ile ilgili istatistikler ekonomik ve sürdürülebilir bir iş planının devamı için gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Hewlett-Packard‘ın araştırma verilerine göre istatistiksel olarak ERP faydaları şöyle:

  • E-posta trafiği yüzde 65 azalıyor
  • İşlerin teslim hızı yüzde 35 artıyor
  • İş süreçlerinde verimlilik yüzde 70 artıyor
  • İş takibi yüzde 82 oranında kolaylaşıyor

İstatistiklerin yanı sıra Logo’nun ERP çözümü kullanan Wagner Kablo, Netmarble Turkey, Botek Otomasyon, KidZania firmalarının başarı hikayeleri de ERP’nin verimlilik üzerindeki etkisini gösteriyor. Botek Otomasyon, dikey entegrasyon ve özelleştirilebilir yapı sayesinde stoktan satışa kadar tüm süreçlerinde verimlilik elde ettiklerini; Netmarble Turkey, yerel mevzuata uyumlu özelliklerinin ihtiyaçlarını karşıladığını; Wagner Kablo ay sonu kapatma işlemlerinden maliyet takibine kadar tüm süreçlerinde verimlilik ve zaman tasarrufu elde ettiklerini ifade ediyor.

Logo ERP çözümleri

Bir ERP sisteminin işletmenin ihtiyaçlarını karşılayabilmesinin yanı sıra ortaya çıkması muhtemel ihtiyaçları da karşılayabilecek esneklikte olması önem taşıyor. Logo ERP portföyünde modüler yapılar da sunuluyor. İşletmeler ihtiyaçlarına uygun ERP paketini oluşturabiliyor. Yerleşik ya da web üzerinden çalışan alt yapı kullanım seçenekleri sunan Logo ERP çözümleri, kalite ve verimlilik anlayışının tüm süreçlerde benimsenmesini sağlıyor.

Zaman ve kaynak israfına neden olan bağımsız sistemlerle iş akışında aksamalar yaşıyorsanız ve müşteri beklentilerini karşılayamıyorsanız Logo ERP çözümleri hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Araştırma kaynağı: Hewlett-Packard

14.09.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.