facebook
Mevzuat

Apostil nedir, apostil işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler

1. Apostil ne işe yarar?

2. Apostil işlemi nasıl yapılır?

3. Apostil işlemi nerede yapılır?

4. Apostil için gerekli belgeler nelerdir?

5. Apostil geçerlilik süresi ne kadardır?

“Apostil nedir?” sorusuna yabancı devlet makamı tarafından düzenlenen herhangi bir belgenin tasdik işlemine gerek kalmaksızın başka bir devlet makamı tarafından geçerli kabul edilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen işlem olduğuna dair yanıt verilebilir. Apostil olarak değerlendirilen bu işlemin içerisinde pek çok farklı işlem bulunur. Bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilmesi ve başka bir ülkede yasal olarak kullanılabilmesi ancak apostil işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile mümkündür. Doğum belgesi, vekaletname, diploma ve evlilik cüzdanı apostil örnekleri arasındadır. 

Apostil ne işe yarar?

Bir belgenin geçerliliğinin başka bir ülkede kanıtlanması gerektiği takdirde başvurulan belge onay sistemine apostil adı verilir.Bu durum, “Apostil şerhi nedir?” sorusuna verilebilecek bir yanıt olarak kullanılabilir. Apostil şerhi uygulaması, uluslararası hukuki belgelerin geçerliliğini sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Sözleşmede belirtilen 9. madde gereğince, her ülke, sözleşmede bulunan tasdik bağışıklığının geçerli olduğu durumlarda, kendi konsolosluk veya diplomasi memurluğu tarafından tasdik işleminin yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür.

Apostil şerhi usulüne uygun şekilde hazırlandıysa yeni bir tasdike gerek duyulmaz. Yabancı devlet makamının düzenlenmiş olduğu bir belgenin harici olarak tasdik işlemine gerek duymaksızın başka bir devlet makamında geçerli sayılabilmesi için apostil şerhine ihtiyaç vardır. Farklı belgelerin uluslararası geçerliliği için apostil onayının gerekliliğinden bahsetmek mümkündür. Bu belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Doğum belgesi

  • Vekaletname

  • Evlilik cüzdanı

  • Vesayet belgesi

  • Diploma

  • Ölüm belgesi

  • Mahkeme kararları gibi belgeler

Apostil işlemi nasıl yapılır?

Bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilmesi ve böylelikle başka bir ülkede yasal olarak kullanılması için gerekli onay sistemi “Apostil onayı nedir?” sorusuna yanıt olarak verilebilir. Apostil onayı için gerçekleştirilmesi gereken bazı işlemler ve izlenmesi gereken yollar bulunur. Apostil kuralları, 6 Ekim 1961 tarihinde Lahey Konvansiyonu ile belirlenmiş olup, bu kurallar yalnızca Lahey Konferansı'na üye ve sözleşmeye taraf devletler arasında geçerlidir.

Apostil işlemi sayesinde ülkenizde aldığınız herhangi bir belge yabancı bir ülkede de resmi nitelik kazanır. Belgenin resmi niteliğini yabancı bir devlet tarafından tanınmasını sağlayan adım tasdik işlemidir. Bu amaçla gerçekleştirilen onay sistemi olan apostil, her ülkenin gerekli birimleri tarafından yürütülen bir sistemdir.

Apostil işlemi, Türkiye’de valilik veya kaymakamlıklar aracılığıyla yapılabilir. Onay işleminin gerçekleşmesi için gerekli bazı belgeler bulunur. Bu belgeleri önceden hazırlanması ve onay öncesinde kaymakamlık veya valiliğe sunulması gerekir. 

Apostile ihtiyaç duyulan belgenin aslı ve bir kopyası ilgili birime sunulduktan sonra inceleme süreci başlatılır. Belgeye dair incelemenin ne kadar süreceği çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir. İnceleme süreci tamamlandıktan sonra gerçeklik ve geçerlilik onayı tamamlanır. Daha sonra belge apostil şerhi konur ve işlem tamamlanmış sayılır.

Apostil işlemi nerede yapılır?

Apostil işlemi, adli ve idari belgeler için uygulanabilir. Belgenin türü apostil işlemi için başvurmanız gereken yeri değiştirir. Her ülke kendi egemenlik alanında apostil düzenlemesi yapan ilgili birimlerini belirleyebilir. Türkiye'de idari ve adli belgeleri düzenleme yetkisine sahip olan birimler arasında şunlar bulunmaktadır. İdari belgeler için Valilik, Vali, Vali adına vali yardımcısı, Kaymakamlık ve  Hukuk işleri müdürüdür. Adli belgeler için ise, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kurulan merkezlerde bulunan Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı apostil işlemini gerçekleştirebilir.

Bununla birlikte apostil işlemi için online başvuruda da bulunabilirsiniz. “e-Apostil nasıl yapılır?” sorusuna e-Devlet üzerinden gerekli belgeler ile başvuruda bulunabileceğinize dair yanıt vermek mümkündür. Bunların haricinde apostil konusunda problem yaşamamak ve süreci daha profesyonel şekilde yürütebilmek adına uzman bir avukattan yardım almanız önerilir. Uzman bir avukat ile apostil sürecini yürütmek hak ve menfaat kaybını engellemeniz konusunda yararlı olabilir. 

Apostil için gerekli belgeler nelerdir?

Apostil işlemini gerçekleştiren yetkili birimler onay sürecini başarıyla tamamlamak için sizlerden bazı belgeler talep eder. Talep edilen belgelerin eksiksiz şekilde temin edilmesi gerekir. Aksi takdirde onay işleminin tamamlanması söz konusu olmaz. Apostil şerhi resmi nitelik taşıdığı için kullanılan belgeli şerhi istenen ülkede geçerlik kazanması ancak belgelerin eksiksiz şekilde tamamlanması ile mümkündür.

Bu aşamada “Apostil yetkisi nedir?” sorusuna Türkiye’de ya da bir başka ülkede geçerli olan herhangi bir belgenin geçerli olduğu ülkeden daha farklı bir ülkede de resmi nitelik kazanmasına imkân tanıyan yetki olduğuna dair yanıt verilebilir. Apostil işlemleri genellikle yabancı bir ülkede yaşayanların veya farklı bir ülkeye eğitim amacıyla seyahat edenlerin ihtiyaç duyabileceği bir uygulama olarak değerlendirilir. Örneğin okuma amacıyla yurtdışına gidiyorsanız ülkenizden aldığınız diplomanın okumak için gittiğiniz ülkede de geçerli olabilmesini sağlayan işleme apostil şerhi adı verilir.

Apostil şerhi konulan bir belgenin gerçekliği ve doğruluğu diğer ülkeler tarafından da kabul edilmiş sayılır. Böylelikle belge Lahey Konferansı’na üye olan ve taraf ülkelerin tamamı için geçerli sayılır. Apostil işleminin başarıyla tamamlanması için gerekli belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Belgenin orijinali

  • Kimlik fotokopisi

  • Belgenin fotokopisi

Apostil geçerlilik süresi ne kadardır?

Bir belgeye konulan apostil şerhi için belirlenen bir geçerlilik süresi bulunmaz. Eğer bir belgenin geçerliliği belirli bir tarihte sona eriyorsa bu durum apostil şerhinin geçerliliğinin de belgenin geçerliliğinin sona erdiği tarihte biteceğini gösterir. Fakat süresiz belgeler için apostil geçerlilik süresi gibi bir durum söz konusu değildir.

Özetle “Apostil tasdik şerhi nedir?” sorusuna herhangi bir belgenin Lahey Konferansı’na üye ve taraf olan devletlerde de geçerli kabul edilmesini sağlayan onay işlemi olduğuna dair yanıt vermek mümkündür. Resmi işlemler için ayrıcalıklı bir uygulama olarak değerlendirilen, belirli işlemleri kapsayan apostil, her ülkenin yetkilendirdiği makamlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Gerekli belgeleri hazırlayarak yetkili makama başvurduğunuz takdirde kısa süre içerisinde talep ettiğiniz belgeye apostil onayı alabilirsiniz.


19.08.2024
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.