İçindekiler
1. Turizm sektörüne uygun bir ERP’de hangi finansal fonksiyonlar bulunmalıdır?
2. ERP ile turizmde verimlilik ve kârlılık artışı
2024 yılında 62 milyonu aşkın yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye’de turizm sektörünün finansal kârlılığında ziyaretçi sayısı kadar operasyonel verimlilik ve maliyet kontrolü de etkili oluyor. Her sektörde olduğu gibi turizmde de kurumsal teknolojiler, özellikle de kurumsal kaynak planlama (ERP) kârlılığı artırma konusunda finans ve muhasebe birimlerinin en büyük yardımcılarından biri oluyor.
ERP finansal süreçlerin yanı sıra stok ve depo yönetimi, müşteri ilişkileri, insan kaynakları gibi pek çok fonksiyonla entegre bir şekilde çalışarak bütüncül bir yapı sunuyor. Bu sayede tüm faaliyetler tek noktadan yönetilebiliyor, maliyetler kontrol altına alınabiliyor, verimlilik ve kârlılık artırılabiliyor.
Her ERP’de temel bir fonksiyonlar dizisi bulunmakla birlikte, sektöre göre özelleştirilmiş finansal fonksiyonlara da ihtiyaç bulunuyor. Bu noktada da Logo Yazılım çözümlerinde olduğu gibi esnek, uyarlanabilir, ölçeklendirilebilir ERP programı öne çıkıyor.
Turizm şirketlerinin kullanımına uygun bir ERP’de özellikle finansal kârlılık açısından şu özellikler fark yaratıyor:
Rezervasyon ve takvim yönetimi, faturalama, ödeme takibi, maliyet kontrolü, dönemlik personel yönetimi, finansal raporlama ve benzeri alanlarda ERP’nin turizm sektörüne sağladığı faydaları sırasıyla inceleyelim.
ERP sayesinde bir turizm şirketinin başta finans olmak üzere bütün departmanlarındaki operasyonlar otomatize edilerek hem maliyetler düşürülüyor hem de verimlilik artırılıyor.
Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin gıda ürünlerinden temizlik ürünlerine, sarf malzemelerinden eğlence aktivitelerinde kullanılan araçlara kadar pek çok stok kalemini anlık yönetebilmesi gerekiyor. Bu süreci ERP üzerinden yönetmek gereksiz harcamaları azaltmanın yanı sıra stok eksikliği gibi ek maliyet ve prestij kaybı yaratabilecek durumları da engelliyor.
Turizm sektöründe ulaşım, gıda, temizlik hizmetleri, eğlence aktiviteleri gibi pek çok alanda tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılarla yakın iş birliği yapılması gerekiyor. Bu maliyet kalemlerinin verimli yönetilmesinin yanı sıra, yapılan ödemeler kadar alınan ödemelerdeki çeşitliliğin de sürekli takibi önem kazanıyor. Özellikle yabancı turistleri ağırlayan işletmeler döviz girdilerini doğru yönetmek zorunda. Tedarikçi ödemelerinden döviz kuru hesaplamalarına ve vergi beyannamelerine kadar bütün finansal süreçlerin ERP üzerinden yönetilmesi turizm şirketlerine otomasyon, verimlilik, mevzuata uyumluluk avantajı kazandırıyor.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.