facebook
Genel

Tüm Dünyada Wanna Cry Virüsü Uyarısı!

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

Siber güvenlik uzmanları, Wanna Cry virüsüne karşı alınacak önlemleri açıklıyor. Öncelikle güvenilmeyen linklerin açılmaması ve antivirüs programlarının güncellenmesi önemlidir. Fidye yazılımları özellikle e-posta linklerinden yayılır. İşletim sistemlerinin güncel tutulması ve ağ güvenliği için önlemler alınmalıdır. Önerilen tedbirler arasında güvenlik duvarı kullanımı, IPS aktif etme, portların kapatılması, antivirüs programları ve veri yedeklemesi bulunmaktadır.

Siber güvenlik uzmanlarından Wanna Cry virüsü için uyarılar geliyor. Son zamanlarda hacklenenlerin sayısının artmasıyla birlikte uzmanlar da güvenlik tedbirlerini arttırdı. Uzmanlar öncelikle güvenilmeyen linklerin açılmaması ve işletim sistemiyle antivirüs programlarının güncellenmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Logo Siber Guvenlik (www.berq.com)  olarak Wanna Cry virüsüne karşı etkili önlemleri sizler için derledik.

Zararlı yazılımların günümüzde en çok bilinen alt grubu fidye yazılımlarıdır. Bilgisayara bir fidye yazılımı bulaştığı zaman bilgisayarda bulunan her türlü veriyi şifreler. Dosyalar bu yazılım tarafından şifrelendiğinde dosyaları açamazsınız ve dosya içerisinde bulunan verilere ulaşamazsınız. Bu saldırıları düzenleyenler dosyaları açmak için fidye talep ederler.

Zararlı yazılımların bulaşma yöntemleri farklılık göstermekle beraber günümüzde en fazla e-posta içerisinde gelen linklere tıklanmasıyla yayılmaktadırlar. Kullanıcıya önemli bir şey açacağını düşündüren bu linklere gidildiğinde karşılaşılan güvenilir görünümlü bir dosyanın (fatura, yasal uyarı, kargo bilgilendirme yazısı, vb.) indirilmesi ve bu dosyanın açılmaya çalışılması ile bu dosyada bulunan zararlı yazılım hızla erişebildiği tüm dosyaları şifrelemektedir. Bu şifrelemenin ardından fidye sistemini yöneten hacker’ın iletişim bilgileri ekranda görülmekte ve fidye talep edilmektedir.

Wanna Cry zararlı yazılımı hızlı yayılmasının etkisi ile basında geniş yer almaktadır. WANNA CRY, WINDOWS işletim sistemlerindeki bir güvenlik açığını kullanarak sisteme bulaşmakta ve sistem üzerinde veya paylaşımda bulunan dosyaları şifreleyerek fidye talep etmektedir. Bu ve diğer zararlı yazılımların önceden bilinen zafiyetleri kullanması durumunda gerekli tedbirlerin alınması mümkün olabilmekteyken; henüz hiç keşfedilmemiş bazı zafiyetleri kullanan zararlı yazılımları durdurabilmek güçleşebilmektedir. Bilgi güvenliği bir süreç çerçevesinde ele alınması gereken bir konu olup, özel bir zararlı yazılımdan ziyade olası tüm saldırı ve felaket durumları için kalıcı tedbirler alınmalıdır. Bu kapsamda alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ağ geçidi düzeyinde koruma için güvenlik duvarı (firewall) kullanılması zorunlu olup, IPS aktive edilmeli ve tüm kullanılmayan portlar mutlaka kapalı tutulmalıdır. Firewall yapılandırmasının uzmanlık gerektirmesi nedeniyle bu tedbirler için gerekiyorsa destek alınmalıdır.
  2. Notebookların iyi korunan kurumsal ağ dışına sıklıkla çıkarılıp kullanıldığı dikkate alınmalıdır. Bu ve benzeri taşınabilir cihazların kurum dışında savunmasız kalmaması için antivirüs uygulamaları kurulmalı ve güncel tutulmalıdır.
  3. Kurumda kullanılan tüm yazılımların güncellemeleri düzenli olarak yapılmalıdır.
  4. Kurumun kritik bilgileri, fidye ve diğer felaket durumlarında (su basması, yangın, hırsızlık, vb) oluşabilecek veri kaybını engellemek için fidye yazılımının ulaşamayacağı şekilde yedeklenmelidir.
  5. Kurum ağındaki güvenlik zafiyetlerini keşfedip erken önlem almak için sızma (penetrasyon) testi yaptırılmalıdır.
  6. Kurum çalışanlarına bilgi güvenliği eğitimleri verilmedir. Özellikle e-posta ile gelen dosyaları ve linkleri açarken şüpheci yaklaşmaları talep edilmelidir.
  7. Zararlı yazılım bulaştığı tespit edilen veya şüphelenilen cihazların derhal ağ bağlantıları kesilmelidir.

Yukarıda ifade edilen hususlar genel korunma yaklaşımı olup, WANNA CRY zararlı yazılımına özel olarak ayrıca alınabilecek önlemlerin başında WINDOWS güncellemelerinin yapılması gelmelidir. Bu zararlı yazılım WINDOWS sistemleri etkilemektedir. Bu işletim sistemine sahip notebookların sürekli kurum dışında çıkarılıp güvenli olmayan ağlara bağlandığı dikkate alındığında en azından MS17-010 güncellemesinin etkilenen sürümler

 için acilen yapılması gerekmektedir.  Ayrıca bu saldırıdan etkilenen WINDOWS işletim sistemi üreticisi MICROSOFT’un duyurduğu önlemlerin acilen uygulanması gerekmektedir.

LOGO Siber Güvenlik A.Ş. çözümleri ile siber tehditleri engellemekte ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. LOGO Siber Güvenlik çözümlerini Berqnet markası (www.berq.com) ile sunmaktadır.

 https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx

 https://answers.microsoft.com/tr-tr/windows/forum/windows_10-security/duyuru-wannacrypt-sald%C4%B1r%C4%B1lar%C4%B1/e0da3cb0-91d2-416b-b0d6-b5c996d5955d?tm=1494799111367

 
22.05.2017
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.