İçindekiler
1. Erp ile otomotiv sektöründe kârlılığı ve maliyet kontrolünü artırma
2. Otomotivde erp kullanımının faydaları
Erp ile otomotiv sektöründe kârlılığı ve maliyet kontrolünü artırma
Dünyanın her yerinde en rekabetçi sektörlerden biri olan otomotivde kârlılığın yolu verimlilik ve kesintisiz üretim kadar etkili bir finans yönetiminden de geçiyor. Otomotiv sektöründeki şirketlerin finans ve muhasebe birimleri, kârlılığı artırmak ve güçlü bir finansal yönetim yapısı kurmak üzere kurumsal kaynak planlama (Erp) sistemlerinden yararlanıyor.
Otomotivde erp kullanımının faydaları
- Finansal kontrol: Otomotivde maliyet kalemlerinin sayıca çok olması, satış hacimlerinin yüksek olması, kredi ve taksit gibi uygulamaların yoğun şekilde kullanılması finansal yönetimi zorlaştırabiliyor. ERP programı sayesinde muhasebe, sipariş, bordrolama, finansal raporlama, ödeme takibi gibi konular tek platform üzerinde toplanarak veriler merkezî bir şekilde izlenebiliyor. Bu süreçlerin anlık takibi ve otomatize edilmesiyle finansal kontrol artıyor.
- Finansal detaylarda otomasyon: İrsaliye kesimi, masraf faturalarının yönetimi, cari hesap işlemleri gibi süreçler erp üzerinden kolayca ve otomatik olarak yönetilebiliyor. Toplu irsaliye oluşturma, siparişlerin erp’ye otomatik aktarılması, masraf faturalarının otomatik analiz edilerek doğru bütçe kalemine yansıtılması gibi özellikler sayesinde hem zaman kazanılıyor hem de işlemlerin doğruluk oranı artıyor.
- E-devlet uygulamalarıyla entegrasyon: Erp sistemleri satın alma, satış, finans, muhasebe modüllerinin getirdiği konforun yanı sıra e-devlet uygulamalarıyla da entegre çalışıyor. Böylece muhasebeleştirme süreçleri otomatize ediliyor, vergiden faturalandırmaya kadar tüm aşamalar tek noktadan yönetilebiliyor.
- Tedarik zincirinde finansal yönetimin düzenlenmesi: Çok sayıda tedarikçiyle ilişkilerin ve finansal süreçlerin erp üzerinden yönetilmesi hem ödeme takibinin kolaylaşmasını hem de üretimin kesintisiz olarak devam etmesiyle cironun artmasını sağlıyor.
- Stok kontrolü: Tedarikçilerle ilişkiler kadar stok durumu da otomotiv sektöründe maliyetler üzerinde etkili oluyor. Stokların anlık takibi, stok eksikliklerinin veya fazlalıklarının gerçek zamanlı görülebilmesi, sipariş edilen yedek parçaların stoğa giriş sürelerinin takibi erp üzerinden yapılabiliyor. Herhangi bir parçanın önceden belirlenen bir sayının altına düşmesi durumunda erp üzerinden otomatik sipariş verilmesi gibi uygulamalar devreye alınabiliyor. Böylece stok eksikliği nedeniyle üretimin sekteye uğraması, gereksiz parça siparişlerinin verilmesi gibi maliyet kalemleri ortadan kaldırılıyor.
- Üretim planlama: Üretimde verimlilik erp ile artırılarak süreç otomatize ediliyor, optimum verimlilik sağlanıyor. Üretim hatlarının ve personelinin siparişlere uygun şekilde tahsisi, cihazların doluluk ve sağlık durumlarının anlık izlenmesi, zaman sıkıntısının olduğu siparişlerin optimum verimlilikle tamamlanması maliyet kontrolüne önemli katkıda bulunuyor.
- Mevzuata uyum: Erp ile mevzuata uyumluluğun ve üretim kalitesinin sürekli olarak denetlenmesi, cezai yaptırım riskini en aza indirerek öngörülemeyen maliyetleri ortadan kaldırıyor.
- Bütçeleme: Otomotiv gibi büyük montanlı üretimin, kapsamlı bir tedarik ve lojistik zincirinin söz konusu olduğu bir sektör global ekonomiden yoğun şekilde etkileniyor. Maliyetleri ve kârlılığı koruyabilmek için mevcut finansal durumu iyi analiz edebilmek ve veriye dayalı öngörülerle geleceğe yönelik projeksiyonlar yapabilmek gerekiyor. Erp üzerinde toplanan ve raporlanan veriler, geleceği daha sağlıklı planlama açısından kritik bilgiler sunuyor.
Kısacası erp otomotiv sektöründeki karmaşık üretim, satış ve satış sonrası süreçleri düzenlemeyi, otomatize etmeyi, mümkün olduğunca hatasız hâle getirmeyi sağlayarak finansal yönetimi kolaylaştırıyor. Erp sistemlerine yatırım yapan otomotiv şirketlerinin finans ve muhasebe birimleri her aşamada etkin maliyet kontrolü sağlayarak kârlılığı artırıyor, şirkete rekabet avantajı kazandırıyor.