İçindekiler
1. Çalışan deneyiminin iyileştirilmesi neden önemlidir?
2. Çalışan deneyimini iyileştirecek İK stratejileri nelerdir?
3. İK stratejilerinde mükemmele doğru gelişim adımları
İşletmeler ve çalışanlarından meydana gelen bir organizma üzerinden yürütülen faaliyetlerde çok sayıda parametre başarı üzerinde etkili olur. Müşteri memnuniyetine benzer bir kavram olarak bakıldığında çalışan memnuniyeti, işyerinde başarının önemli koşullarından birisidir. Bunu bir başka şekilde ifade etmek gerekirse, işletmeler çalışanların beklentisinin üzerinde bir performansa sahip olmalıdır.
Böyle bir performans neden gereklidir sorusunu bu noktada cevaplamak yerinde olacaktır. Günümüz dünyasında konusuna hâkim, yetenekli ve yetişmiş insanlar için oldukça fazla sayıda iş seçeneği vardır. İyi bir kadroyu oluşturmak kadar elde tutabilmek de son derece önemlidir. Çalışan deneyiminin iyileştirilmesi bu noktada devreye girer ve başarılı kadroyu koruyarak daha üst seviye hedeflere yönlendirir.
Çalışan deneyiminde sağlanacak iyileşmenin iş verimliliği üzerinde önemli katkıları olacaktır. Yine aynı şekilde şirket kültürünün gelişimi ve çalışan bağlılığının artırılması da bu sayede mümkün olur. Tüm bu etkiler çoğu zaman bir domino etkisi yaratır ve işletmenin performansında önemli iyileşmeler elde edilir.
Çalışan deneyiminin iyileştirilmesi ile her kademeden personelin duygusal bağlılığı gelişirken kurumsal kimlik ve onun hedefleri benimsenir, aidiyet duygusu ortaya çıkar. Gelişimin desteklendiği bir yapı inşa edilmesi yetenekli çalışanların ayrılma oranını düşürür. Yapılan araştırmalar çalışan deneyimini daha iyi koşullara taşıyan işletmelerin kârlılıklarının da artış eğiliminde olduğunu ortaya koymaktadır.
İşletmeler açısından büyük öneme sahip olan çalışan deneyiminin iyileştirilmesi ve sürekli olarak geliştirilmesi gerekir. Çoğu şirket ya da işletme uyguladıkları stratejilerin kendi yapıları için en doğrusu olduğu fikrine sahiptir. Ancak bu fikir çoğu zaman doğru olmaktan uzaktır. İK stratejileri açısından dinamik bir model ile gelişime açık uygulamaların yapılması gerekir. İşletmelerin ortaya çıkan problemlere çözüm aramak yerine proaktif davranması daha doğru olacaktır.
Çalışan deneyimini geliştirecek İK stratejilerinin kurumsal yapıya ve hedeflere uygun olması gerekir. Bunun için öncelikle durum tespiti yapılması ve çalışan deneyiminin ölçülebilir metrikler üzerinden ifade edilebilir hale getirilmesi önemlidir. Bu sırada kurumsal amaçlar, markanın imajı, vizyonu ve kurumsal kültürü konularında ulaşılabilir hedefler tespit edilmelidir. İşletme ile çalışan arasında kurulacak güçlü bağlar, şeffaf ve güvenli bir iletişim ile mümkün olur.
Çalışan deneyiminin geliştirilmesinde empati oldukça önemli bir İK stratejisi olarak kabul edilir. Çalışma koşulları, hedefler, motivasyon unsurları ve motivasyonu bozan koşullar, personel gözüyle irdelenmeli ve onları destekleyici bir yaklaşım ortaya konmalıdır. Buradan elde edilecek geri dönüşler çalışanlar açısından ilham verici gelişmeler şeklinde ortaya çıkabilir.
Çalışan deneyimini geliştirecek İK stratejileri için çeşitli yazılımlardan da söz etmek mümkündür. Ana başlık olarak insan kaynakları yazılımı olarak tanımlanan çeşitli paketler ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Çalışanların her bakımdan ihtiyaçlarına yönelik uygulamaları kapsayan bu programlar ileri düzey analiz kabiliyetleri ile çalışan deneyimine önemli katkılar sağlar.
Bu çerçevede, personelin fiziksel ve finansal rahatlığının yanı sıra, duygusal ve sosyal ihtiyaçları ile gelişimleri de ölçülebilir metriklerle izlenir. Desteğe ihtiyacı olanlar elde edilen veriler ışığında belirlenir ve buna yönelik adımlar daha kolay ve hızlı bir şekilde atılır. İşletmenin belirleyeceği harekete geçme, öz motivasyon, esneklik, finansal farkındalık gibi başlıklar üzerinden çeşitli etkinlikler düzenlenebilir ve çalışanlar bu şekilde desteklenebilir.
Çalışan deneyimi gelişiminin başlangıç noktası işe alım süreçleridir. Basit, anlaşılır ve şeffaf bir işe alım süreci çalışan deneyiminin odak noktasını oluşturur. Burada atılacak sağlam temel üzerine bir deneyim inşa etmek çok daha kolay olacaktır.
İşe alım süreçlerinde önemli bir başka İK stratejisi de doğru kişinin işe alınmasıdır. Kişinin iş için ve kurum için aynı anda doğru olması bu noktada dikkat edilecek hususların başında gelir. Yetenekli kişileri cezbedebilmek ve üst düzey bir kadro oluşturabilmek için çoğu zaman adayların beklentilerinden daha fazlasını sunabilmek gerekir.
Kurumsal yapıya dahil olan çalışanların ilerleyen aşamalarda motivasyon kaybına uğramaması için tedbirler alınmalıdır. Elde edilen başarıların kutlanması, beklenmeyen ödüllerle desteklenmesi çalışanların motivasyonunu ve aidiyet duygusunu geliştirir. Ayrıca çift yönlü olarak geri bildirim uygulanması da çalışan deneyiminin iyileştirilmesinde önemli rol oynar.
Bu noktada önemli olan bir başka uygulama da çalışanlara sağlanan esneklik ve güvendir. Yaptığı iş ile ilgili kendisine alan tanınan bir çalışan çoğu durumda inisiyatif alarak çözümler üretebilir ve beklenmedik başarılar bu yolla elde edilir. Dar alana sıkıştırılmış ve sadece istenenleri yapan bir çalışanın mutlu olması ve kurumsal yapıya ilave katkı sağlaması mümkün olmayacaktır.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.