Mevzuat

4857 sayılı iş kanunu detayları

İçindekiler

1. 4857 sayılı iş kanunu nedir?

2. 4857 sayılı iş kanunu hafta tatili

3. 4857 sayılı iş kanunu ne zaman yürürlülüğe girmiştir?

4857 sayılı iş kanunu, işveren ve işçi arasındaki ilişkileri düzenler. İşveren ve işçilerin çalışma şartlarını ve ortamını düzenler. Kanundan herhangi bir işyeri, işveren ya da işçi muaf değildir. Bu kanun istisnalar haricinde bütün işveren ve işçi ilişkilerini kapsar. Kanunun amacı, çalışma hayatında düzeni sağlamaktır. İşçilerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi, iş güvenliğini sağlamayı ve iş sağlığını tesis etmeyi hedefler. Aynı zamanda işyerinde eşitlik ilkesini sağlamayı ve işçilerin haklarının korunmasını amaçlar. 4857 sayılı iş kanununa göre işverenin bazı sorumlulukları vardır. Örneğin, işçiye adil ücret ödeme, çalışma koşullarını düzenleme ve iş güvenliğini sağlama, işverenin önemli sorumlulukları arasında yer alır.

4857 sayılı iş kanunu nedir?

4857 sayılı iş kanunu işveren ve işçi arasındaki ilişkileri düzenler. İşçinin çalışma koşullarını iyileştirmeyi, eşitliği sağlamayı ve işverenin bazı sorumlulukları yerine getirmesini amaçlar. Genel olarak kanunda şu maddeler belirtilir:

  • İşveren aynı durumdaki bütün işçilerine eşit davranmak durumundadır.
  • Haftalık 45 saati aşan çalışmalar, fazla mesai olarak kabul edilir. Burada ek ücret ödenmesi gerekir.
  • İşçinin çalışma süresi göz önünde bulundurularak yıllık izin hakkı bulunur.
  • Belirli şartlar altında çalışan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi zorlaştırılmıştır.
  • İşçilerin sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı anayasal olarak güvence altındadır.
  • İş kanunu işverene ücret ödeme, sosyal güvenlik sağlamak, iş sağlığı ve güvenliğini tesis etme ve eşit davranma noktasında sorumluluklar yükler.
  • 4857 sayılı iş kanunu işçiye işini özenle yapmak, işverenin talimatlarına uymak, işyerinin kurallarına uymak ve sadakat yükümlülüğü sorumluluklarını yükler.

4857 sayılı iş kanunu hafta tatili

4857 sayılı iş kanununda hafta tatili, çalışanlara sağlanan önemli bir haktır. İşverenin işçiye tatil günü sağlaması zorunludur ve bu günü ücretli olarak ödemelidir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek hafta tatili hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

İşverenin işçiye belirlenen iş günlerinde çalışması şartıyla kesintisiz 24 saat boyunca dinlenme hakkı tanıması zorunludur. Yani, bir işçi haftada en az bir gün kesintisiz bir şekilde tatil yapmalıdır.

4857 sayılı iş kanunu ne zaman yürürlülüğe girmiştir?

4857 sayılı iş kanunu 22 Nisan 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber 10 Haziran 2003 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

18.03.2025
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.