Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Masa başında verimli çalışmanın ipuçları: Ergonomik oturuş pozisyonu, düzenli beslenme, dikkati dağıtan unsurlardan uzak durma, doğru klavye ve fare seçimi, ekran ayarlarının kontrolü, zaman yönetimi ve molalar, kalabalıkta çalışma, insanlarla iletişim, basit egzersizler ve gürültüden uzak durma gibi önerilerle iş verimliliğinizi artırabilirsiniz.
İçindekiler
1. Ofiste verimli çalışmak elinizde
2. 1- Oturuşunuz ergonomik olsun
3. 2- Doğru beslenmeye özen gösterin
4. 3- Dikkatinizi dağıtan uyaranlardan kurtulun
5. 4- Klavye ve farenizi doğru seçin
Masa başında çalışmanın da kendine özgü bazı zorlukları var. Uzun süre sabit durmanın fiziksel ve psikolojik etkileri hem yaşam standardını, hem de iş kalitesini etkileyebiliyor. Ofiste verimli çalışmak için yapmanız gerekenleri bu 10 maddelik rehberimizde derledik.
Ofiste verimli çalışmak için öncelikle iş kültürünüzü ve yaşam tarzınızı genel olarak gözden geçirmeniz gerekiyor. Aşağıda maddeler halinde paylaştığımız tavsiyelerin her biri, kendinize uyarlayacağınız tarzda bulunuyor. Yaptığınız işin içeriği, yoğunluğu ve ortamınız elbette kendine özgü olacaktır.
Ofis ortamında diğer insanlarla düzenli iletişim söz konusu ise örneğin kulaklığınızı takarak kendinizi müzikle soyutlamanız zor olacaktır. Fakat yine de, aşağıdaki tavsiyelerimizden yola çıkıp kendinize uyarlayarak ofiste verimli çalışmak adına bazı adımlar atabilirsiniz.
Düzenli çalışmak, üzerinizdeki rutin işleri yerine getirmek ve acil işleri yetiştirmek için adapte olmakta zorlanıyor ve genel anlamda konsantrasyon sorunları yaşıyorsanız, ofiste verimli çalışmak için bazı tedbirler almanız gerekiyor.
Daha işe yeni başlamışken kendinizi yorgun hissediyor, fincanlar dolusu kahve içmek de sizi kendinize getirmeye yaramıyorsa doktora görünmeden önce yapmanız gerekenleri bir gözden geçirmenizde fayda var. Bu rehber yazımızda ofiste verimli çalışmak için yapmanız gerekenleri sıraladık.
Masa başında işinizi yaparken, iş verimliliğiyle birlikte sağlığınız için ergonomiye önem vermeniz gerekiyor. Zamanınızın büyük bölümünü üzerinde geçirdiğiniz çalışma koltuğunun hem sizi rahat ettirecek, hem de doğru bir ergonomi sunacak yapıda olmasına özen gösterin.
Sırt ve boyun bölgelerinde oluşan kas ağrılarının çalışma kalitesi ve süresine önemli ölçüde etkisi olacaktır. Masa başında otururken sırtınız daima dik, kollarınız 90 derece, beliniz koltuğa oturmuş olmalı.
Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız uygun bir yükseltici ile desteklemenizde fayda var. Fare ve klavye kullanırken rahatınıza göre destekli ortopedik ürünler kullanabilirsiniz. Beliniz için de koltuğa bağlanan ortopedik ürünlerden edinebilirsiniz.
Ofiste, çoğunlukla yüksek bedensel enerji sarf etmeden çalışıyor görünseniz de vücudunuzun enerjiye ihtiyacı oluyor. Motivasyonunuz ve enerjinizi korumanız için birkaç saatte bir (ideali 3 saatte bir) bir şeyler yemek size iyi gelecektir.
Bunu yaparken elbette ağır, şekerli ve asitli aburcuburlardan uzak durmaya özen gösterin. Fazla enerji veren yiyecekler de çalışmanıza engel olacaktır. Masanızda bulunan sebze ve meyveden birkaç saatte bir yemenin önemli faydalarını görürsünüz.
Özellikle elma, muz, armut, havuç, salatalık gibi sebze-meyvelerin yanı sıra, bu periyotlarda badem, fındık ve fıstık gibi çerezlerden azar azar tüketmek faydalı olacaktır. Protein ve karbonhidrat bileşiminden faydalanarak size tüm gün enerji verecek besinler almaya özen gösterin. Kahvaltı ve öğlen yemeğini de aşırıya kaçmadan yemekte fayda var.
Düzensizlik motivasyonu daima olumsuz etkiler. Bu yüzden masanızın üzerinin ve bilgisayarınızın masaüstü düzeninin karışık olmamasına özen gösterin.
Çalışmanızı bölmemesi için ekranınızda çok sayıda pencerenin açık olmaması da önemli. Özellikle bildirimlerle dikkatinizi dağıtacak sosyal medya hesaplarınız göz önünden uzak olsun. Tek bir paylaşıma bakayım dediğinizde kendinizi onlarca dakika sosyal medyada dolanır halde bulabilirsiniz. Bu ayarları hem bilgisayar, hem de telefon için geçerli hale getirin.
Masaüstü bilgisayarda mecburiyet olan ayrı klavye ve fare kullanımı, dizüstü bilgisayar kullanlar arasında da giderek yaygınlaşıyor. Rahat kullanım açısından oldukça makul bir çözüm. Uzun kullanımlarda dizüstülerin klavye ve fareleri özellikle bileklerde pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor.
Dizüstünüzü yükseltici ile görüş hizanıza getirdiğinizde harici klavye ve fare zaten zorunlu hale geliyor. Bunu yaparken tercihinizi ergonomik modellerden yana kullanın. Klavyenin ön kısmında bileğinizi koyabileceğiniz bir boş alan bırakılmış olması önemli. Kullanım sırasında elleriniz doğal pozisyonunu korumalı.
Mümkün olduğunca kullandığınız yazılımların ve işletim sisteminin klavye kısayollarını öğrenin ki fareye daha az işiniz düşsün. Sık sık fare klavye arasında elinizin dolaşması sizi ekstra yoracaktır. Arada parmak ve bileğiniz için de egzersizi ihmal etmeyin.
Masa başı işlerinin büyük bölümü ekran karşısında geçiyor. Bu durumda ekranınızın ayarını da gözden geçirmelisiniz. Ekran yüksekliği, size olan uzaklığı, çözünürlük ayarı hem gözlerinizin yorulmaması, hem de boyun ve sırt ağrısının önüne geçmek için çok önemli.
Başınızla ekran arasındaki mesafenin 50-60 cm civarında olması önemli. Mesafenin uzak veya yakın olması çalışmanızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bunu da mutlaka kontrol etmelisiniz. Özellikle gözlerinizin çok daha hızlı yorulması ve baş ağrısının sebeplerinden biri bu olabilir.
Ayrıca ekranın dimdik değil, 20 derece civarında bir açıyla durması da rahatlığınız için önemli. Ekranınızı ideal yüksekliğe kavuşturmak için en iyi dostumuz olan kitaplardan faydalanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar için ise yukarıda belirttiğimiz gibi yükselticilerden faydalanabilirsiniz.
Bununla birlikte, çalışma alanınızın ışıklandırması da son derece önemli. Tam karşınızdan gelen pencere veya lamba ışığının parlaması dikkatinizi dağıtır ve gözünüzü yorar.
Verimli çalışmak ve konsantrasyon için tüm tavsiyeleri belli periyotlarda kontrol etmek ve tekrarlamak önem taşıyor. Bunlar arasında mola vermek, sağlığınız ve uzun süre verimli çalışmanız açısından değerli bir başlık. Kısa molalar iş veriminizi artıracaktır. Zaman yöntemi için farklı teknikler kullanabilirsiniz.
Pomodoro Tekniği bunlardan biri. 25 dakikalık küçük çalışma dilimleri ve küçük 5 dakikalık molaları olan bu tekniği kullanmak için yardımcı yazılım ve telefon uygulamaları bulunuyor.
Bu 5 dakikalık aralıklarda sosyal medyaya veya Whatsapp gibi sohbet uygulamalarına girmek yerine basit egzersizlerle kan dolaşımınızı hızlandırmak, nefes egzersizi yapmak, su içmek, dolaşmak ve pencereden temiz hava almak çok daha faydalı olacaktır. 4 periyotluk dilimlerden sonra daha uzun bir mola verebilirsiniz. Bu uzun molada da yanınıza telefon almadan dışarı çıkıp bir tur atabilirsiniz.
Sürekli olmasa da, arada bir kalabalıkta çalışabilirsiniz. İş yerinizin kafeteryasında, toplantı odasında veya dışarıdaki bir mekanda tanımadığınız insanlarla bulunmak size iyi gelebilir.
Ofisiniz her ne kadar sessiz ve ideal koşullara sahip olsa da, güneşli bir günde açık havalı ortama sahip bir kafede çalışmak gibi değişiklikler ruh sağlığınıza da iyi gelecektir.
Ayrıca kahve dükkanlarının pek çoğunda, “açık ofis” çalışmayı tercih edenler için priz, oturma düzeni ve ışıklandırmaya sahip uygun masalar bulunuyor. Bu alanları da dönem dönem çalışmak için tercih edebilirsiniz.
İnsanlarla iletişim kurarak çalışmak ve molaları bu şekilde değerlendirmek de bir başka motivasyon artırıcı teknik. Ruh halinizi olumlu yönde değiştirecek şekilde insanlarla iletişim kurmayı deneyin. Fakat bunu yaparken teknoloji kullanmak yerine yüz yüze konuşmayı deneyin.
Günde birkaç defa oturduğunuz yerden kalkıp birkaç dakika dolaşmak, ofis arkadaşlarınızla laflamak, bir fincan kahve hazırlamak kesinlikle zihninizi canlandıracaktır. Zaten çalışırken fazlasıyla teknolojiyle içli dışlı olduğunuz için, kendinizi açmak ve iletişim kurmak için teknolojiyi bir kenara itip canlı ve dokunabildiğiniz yöntemleri tercih edin.
Pek çok araştırmaya göre çalışan insanların enerjisinin en düşük evresi, saat 14:00 civarı oluyor. Elbette çalışma sisteminize göre saat de değişiyor olabilir. Mesainizin ortalarında en düşük seviyeye gerileyen enerjinizi artırmak ve vücudunuzu canlandırmak için koltuğunuzda otururken bazı egzersizler yapabilirsiniz.
İnternette kolaylıkla detaylı rehberlerini bulabileceğiniz boyun, omuz, sırt, el, kol ve bacak egzersizleri kısa sürede fark edeceğiniz faydalar sağlayacaktır.
Çalışma sırasında, belli aralıklarla koltukta olabildiğince dik oturup kaburgalarınızı kaldırmanız ve boynunuzun düz olduğundan emin olmanız için çenenizi hafifçe aşağı eğmeniz de uzmanlar tarafından öneriliyor.
Sonrasında ileri bakmaya devam edin, ellerinizi sırtınızda birleştirin ve omuzlarınızı arkaya doğru itin. Bu pozisyondayken yavaşça derin nefes alıp verin. Vücudunuzdaki oksijen arttıkça zihniniz ve kaslarınız da dinçleşecektir.
İş yaparken en dikkat dağıtıcı faktörler arasında gürültü herkes için başı çeker. Bulunduğunuz ortamda başkaları da çalışıyorsa veya gürültülü bir caddeye bakıyorsanız, konsantrasyonunuz açısından tedbir almak şart demektir.
Özellikle açık ofis düzeni olan ortamlarda diğer insanların gürültüsünden kendini soyutlamak için kulaklık takarak müzik sesiyle kendini soyutlamak yaygın bir yöntem. Fakat ne yazık ki bunun da yorucu ve dikkat dağıtan etkileri var.
Kulaklıktan başka çareniz yoksa, uzun süreli kullanımlarda fiziksel rahatsızlık vermeyen ve terletmeyen bir kulaklık satın almalısınız. Hatta gürültü engelleyici (noise-cancelling) özellikli kulaklıkları tercih edebilirsiniz. Bu kulaklıkları kullanırken, müzik açmadan da gürültüden belli seviye bir kaçınma elde edebilirsiniz.
Çok yüksek ses seviyesine getirmeden dinlendirici müzik dinlemek iş veriminize katkı sunabilir ve ortam gürültüsünden sizi uzak tutar. Yine de doğal olarak sessiz bir ortam hepsinden daha iyi.
Açık ofis ortamında ise insanların mümkün olduğunca sessiz çalışması, telefon konuşmalarını ve bire bir sohbetlerini ofis dışında yapmaları, telefon bildirim ve zil seslerini kısmaları nezaket kuralları haline gelmeli. Bunu işyerinizde talep edebilirsiniz.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.