facebook
Genel

Şahıs şirketi nasıl kurulur?

Kişiler için koşulların kendileri tarafından belirlendiği alanlarda yeni ve yaratıcı girişimlerde bulunmak her zaman kulağa cazip gelen bir fikir olmuştur. Geçmişte girişimler, büyük ölçüde fiziksel olarak karşılık buluyordu ancak son yıllarda online girişimlerin ön plana çıkmaya başladığını görüyoruz. Bunun yanında şirket açmanın artık çok daha kolay bir hal alması, girişimci sayısının artmasında etkili oluyor.

Şahıs şirketleri, özellikle barındırdığı prosedürler ve uygun maliyetlerden dolayı birçok girişimci için cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor. Sizler için şahıs şirketinin ne olduğunu ve şahıs şirketi kurmanın aşamalarını detaylı bir şekilde ele almaya çalıştık.

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi, kuruluşu tüzel değil doğrudan gerçek kişilerce yapılan şirketleri ifade eder. Şahıs şirketleri günümüzde bir ya da birden fazla ortaklık üzerine kurulabilmektedir. Bu konuda hukuki düzeyde herhangi bir sınırlandırma söz konusu değildir. Şahıs şirketlerinde ortak sorumlulukları da aynı şekilde sınırsız düzeydedir. Bu durumda şirket borçları da ortakların sorumluluk alanı içinde kabul görür. Fakat ortaklık devri, her ortaktan ayrı ayrı onay gerektirdiği için diğer şirket türlerine göre daha uzun sürebilmektedir.

Şahıs şirketleri, arzu etmeleri durumunda tüzel bir kişilik de oluşturabilmektedir. Ama tüzel kişiliklerin bu şirket türündeki işleyiş yapısı görece farklı olacaktır. Örneğin şirket kağıt üzerinde tüzel bir kişilik olarak geçse de şirket borçlarından daima kurucular ve ortaklar sorumlu tutulacaktır. Tüzel kişiliğe geçiş yapılırken bu detayın atlanmaması gerekir.

Şahıs şirketleri genel olarak kuruluşu çok pratik olduğu için tercih edilir. Risklerin minimize edildiği, kuruluş sürecin uzamadığı ve maliyetlerin düşük olduğu bu şirket türüne ilgi oldukça fazladır. Şahıs şirketlerinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Örneğin ufak hacimli olmalarından dolayı daha düşük bir itibara sahiptirler. Aynı zamanda kredi almak isteyen şahıs şirketleri, diğer şirket türlerine kıyasla daha çetrefilli bir süreçle karşılaşır.

Şahıs şirketi kurmak her yerde mümkün müdür?

Şahıs şirketi açmak, pek çok açıdan oldukça kolay bir süreçtir. Özellikle dijitalleşmenin ön plana çıktığı günümüzde birçok işlemi aynı gün içerisinde online olarak gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Şahıs şirketini başarılı bir şekilde açmak adına öncelikle sizden talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekir. Bu evrakları size bağlı olan vergi dairesine ulaştırmanız gerekir. Söz konusu işlemleri sizin yerinize, doğrudan vekalet verdiğiniz muhasebeciniz de gerçekleştirebilir.  

Vergi dairesinin başvurunuzu değerlendirmesinden sonra veri levhanızı temin edebilirsiniz. Tüm bu işlemleri, e-Devlet platformu üzerinden de kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Şahıs şirketini kurmak, genel olarak 1-2 gün içerisinde neticelenir. Bu arada şahıs şirketi, doğrudan ev adresiyle beraber kurulabilir. Böyle bir durumda, ödediğiniz kiraya bağlı olarak %20 stopaj ödemeniz gerekir.

Şahıs şirketi kurma maliyeti nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere şahıs şirketi kurmanın maliyetleri, diğer şirket türlerine kıyasla oldukça uygun düzeydedir. Fakat yine de bu süreç için sabit rakamlardan söz etmek mümkün değildir. Çünkü şahıs şirketi kurmanın temel maliyetleri, kurucunun yer aldığı şehre, birlikte çalışılan muhasebeciye ya da şirket hacmine bağlı olarak değişir. Şahıs şirketi kurma kalemleri kapsamında; imza beyannamesi, iş yeri açılış bedeli, muhasebeci ya da mali müşavir bedeli, damga vergileri ve vekâletname bedeli sıralanabilir.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar nelerdir?

Günümüzde Türk Ticaret Kanunu’na göre şahıs şirketlerini üç ayrı grupta inceleyebiliriz. Bu türleri; adı ortaklıklar, komandit ve kolektif şirketler şeklinde sıralamak mümkündür. Hangi tür şahıs şirketini açmak istediğinize bağlı olarak sizden talep edilen evraklarda ufak tefek değişiklikler olabilir. Ancak genel olarak bir şahıs şirketi açmak istediğinizde istenen resmi belgeler şu şekildedir:

  • Şahıs şirketini açmak adına gerekli olan başvuru formu (internetten de rahatlıkla edinilebilir)
  • 2 adet nüfus cüzdanı sureti
  • Şirket sahibinin son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Noterden alınabilen 2 imza beyannamesi
  • 2 adet ikametgah belgesi (e-Devlet üzerinden temin edilebilir)
  • Kira kontratı veya tapuya ait fotokopi
  • Eğer tüm kuruluş işlemlerini muhasebeciniz ya da mali müşaviriniz üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız, vekaletname belgesi.

Yukarıda sıraladığımız tüm bu evraklar, vergi dairesi tarafından talep edilmektedir. Belgelerinizin eksik olması durumunda şirketin kuruluşu sekteye uğrar ve ne yazık ki zaman kaybedersiniz. Bu nedenle tüm belgelerin eksiksiz şekilde hazırlandığından emin olmalısınız.

19.10.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.