facebook
Genel

Logo’nun DevOps Yolculuğu

Logo Yazılım kurulduğu 1984 yılından bu yana Türkiye’deki iş uygulamaları pazarına teknoloji, fonksiyonellik, kullanışlılık, hizmet çeşitliliği ve kalite gibi bir çok konuda liderlik etti ve etmeye devam ediyor. Bu birçok yazılım ve teknoloji firmasının bu kadar uzun süre devam ettiremediği bir başarı. Bu başarının altında kendini yenileyebilen ve değişikliklere çevik bir şekilde uyum sağlayabilen yönetim felsefesi yatıyor. Logo, bu yönetim felsefesini hayata geçirirken hem dünyada var olan iyi uygulamalardan yararlanıyor hem de kendine özgü metodolojiler geliştiriyor. Örneğin Logo’da yazılım yaşam döngüsü yönetiminde kullanılan LAPIS (Logo Agile Process Improvement System) çevik ve yalın yazılım geliştirme yöntemlerinden esinlenerek ortaya çıkan ve iş uygulamaları pazarının ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir yöntemdir. LAPIS 2008 yılından bu yana Logo’da başarıyla uygulanıyor (LAPIS’i başka bir yazıda ayrıntılı olarak tanıtacağız).

Bu yazıda sürekli kendini yenileyen ve gelişen Logo Yazılım’ın DevOps yolculuğuna nasıl başladığını, bu yolda nasıl ilerlediğini ve hangi hedeflere koştuğunu kısaca anlatmaya çalışacağım. DevOps, ilk defa 2008-2009 yıllarında ortaya çıkan ve yazılım geliştirme, BT operasyonları ve kalite güvence bölümlerinin bir arada çevik bir şekilde çalışması gerektiğini ortaya koyan bir kavramdır. DevOps kelimesi “development” ve “operations” kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır.

Hızla gelişen teknoloji ve yüksek rekabet koşulları artık yazılım ürünlerinin piyasaya çıkma süresini çok kısaltmıştır. Diğer yandan bulut bilişim hizmet sağlayıcıları üzerinden hizmet sunmak ve ölçeklenebilir mikro servis (https://12factor.net/) mimarileri kullanmak artık ana akım haline gelmiştir diyebiliriz. Böyle bir ortamda yazılımın fikir aşamasından kullanılabilir bir hizmet haline gelme aşamasına kadar çok hızlı, çevik ve hatasız bir şekilde ilerlemesi gerekir. Bunun için çevik yazılım geliştirme metodolojileri kısa döngülerle çalışarak her döngüde çalışır bir ürün sürümü yayınlamayı hedefler. Örneğin 2 haftalık döngü süresi (Sprint) kullanan Scrum yöntemi ile çalışıyorsanız her Sprint sonunda elinizde müşteriye kullandırabileceğiniz bir ürün olur. Bu kadar hızlı çalışırken kaliteden de ödün vermemeniz gerekir. Bunun için birim testler, otomatik kabul testleri ve statik kod analizi kullanarak Continuous Integration (CI) ve Continuous Deployment (CD) yapmanız kaçınılmazdır.

CI/CD için kullanılan araçları yönetmek hem ürün geliştiricilerin hem de operasyon uzmanlarının ortak sorumluluk sahasına girmektedir. Bulut bilişim hizmet sağlayıcılarından alınan IaaS ve PaaS hizmetlerinin yönetimi için de en verimli yöntem kod yazma olmaktadır. Örneğin bir Terraform kodu koşturarak AWS üzerinde sanal ağ ve sunucularınızı yaratabilir ve dilediğiniz anda kaynak artırabilir veya azaltabilirsiniz. Bu durum “development” ve “operations” arasındaki sınırları bulanıklaştırmakta ve DevOps kültürüne geçilmesini zorunlu kılmaktadır. DevOps iş yapma kültüründe, her yazılım geliştiricinin kullanılan CI/CD araç setinden haberdar olması, tasarım ve kodlamada nihai servis hedefine uygun hareket etmesi gerekir. Operasyon uzmanlarının da taşınabilir, ölçeklenebilir, ölçülebilir hizmet altyapıları oluşturmak için kodlama yapması gerekir.

Logo’da DevOps kültürüne geçiş çalışmaları Ekim 2015’de BDD (Behaviour Driven Design) ve Cucumber eğitimleriyle başladı. Bunu takip eden süreçte 2 yabancı danışmanla birer haftalık CI/CD ve Docker/Kubernetes workshop çalışmaları yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışı konferanslara katılım sağlandı. DevOps sorumlulukları şu anda değişik gruplara dağılmış durumda ve Logo için ideal çalışma şeklini bulmamız bir süre daha alacak gibi görünüyor. Logo’da yeni başlayan projelerde DevOps kültürünü tam olarak uygulamaya çalışıyoruz. Geçmişten bu yana devam eden en eski ürünlerimizde de CI uygulamaları yapıyoruz. Kullandığımız araçları görmek için https://stackshare.io/logo-yazilim/devops adresini ziyaret edebilirsiniz.

Logo, DevOps kültürünü çeviklik gibi şirketin temel değerlerinden birisi yapmayı hedefliyor. Halen ar-ge faaliyeti süren PaaS projesinde ve onun üstünde konumlanacak yeni nesil iş uygulama yazılımlarında IaaS servis sağlayıcısından bağımsız bir pozisyon elde etmek istiyoruz. Bu yolculukta bize katılmak isteyen yazılım geliştiricilere ve operasyon uzmanlarına kapımız sonuna kadar açık.

Ersin Gülaçtı

Yazılım Kalite Güvence Müdürü

23.03.2017
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.