facebook
VergiMuhasebe

İnternet üzerinden gelir elde eden Influencer ve YouTuber’ların vergilendirmesi

İnternet üzerinden gelir elde eden (fenomen, influencer, YouTuber, yazılımcı, designer, app gelirleri, in-app purchase vb.) çok sayıda kişi bulunuyor. Bu kişiler de vergi ödemekle sorumlu tutuluyor. Influencer ve YouTuber’ların vergilendirmesi konusunda bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Siz de sosyal medya ağları aracılığıyla gelir elde ediyorsanız geçmişteki kazançlarınızın ödenmeyen vergilerini ödemelisiniz. Influencer ve YouTuber’ların vergilendirmesi konusunda bir mali müşavirden destek almalısınız. Son 5 yılda adınıza yapılan ödemelerin listesini çıkarın. Matrah artışı yaptıysanız bunu mutlaka kontrol etmelisiniz. Gelir durumu hala devam ediyorsa şahıs ya da sermaye odaklı şirket kurmanız gerekiyor.

18 yaşından küçük fenomenler de vergi ödüyor

Vergi Usul Kanunu 9. maddesinde; “Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir” ifadeleri kullanılıyor. Dolayısıyla reşit olmamak vergiden muaf olmak anlamına gelmiyor. Vergi mükellefi reşit oluncaya değin kanuni temsilcisinin vergi işleriyle ilgilenmesi gerekiyor. 

Vergi ödeme zorunluluğunun nedeni

Influencer ve YouTuber’ların vergilendirmesi konusunda genellikle YouTuber’ların vergi ödeme yükümlüğünü kabul etmek istememelerinin nedeni gelirin yurtdışından gelmesi. Oysa yılın en az 6 ayını Türkiye’de geçiren kişi geliri yurt içinden de gelse yurtdışından da gelse vergi ödemekle yükümlü tutuluyor. Vergi çok yüksek ve ödeyecek durumum yok diyenlerin mali müşavir ile görüşerek uzlaşmaya gitmesi gerekiyor. Uzlaşma söz konusu olduğunda ödenecek miktar gelirin miktarına ya da gecikme süresine bağlı olarak değişiyor. Dava açma hakkına da sahipsiniz ki bu durumda Vergi İdaresi kesmiş olduğu vergi ve cezayı sizden talep edecek ve ödememe durumunda banka hesaplarınıza haciz koyabilecektir. Davayı kazanırsanız ödediğiniz haksız cezayı geri alma hakkını elde etmiş olursunuz.

İnternet ortamında verilen reklam hizmetleri için vergi kesintisi

Gelir Vergisi Kanunu’nda, internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınarak bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu kapsamda;

İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık eden kişilere yapılan ödemelerde vergi kesintisi oranı yüzde 15 olarak uygulanıyor.

Kanunda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; şahsınıza ait web sitesinde yayımlanan reklamlar için Google firmasının yaptığı ödemeler ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Bu bağlamda söz konusu gelirin yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilmesi gerekiyor.

20.05.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.