facebook
e-Çözümler

Fatura sorgulama nedir, nasıl yapılır?

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

e-Fatura ve e-Arşiv fatura sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir. Fatura numarası veya kimlik numarası ile sorgulama yapabilir ve faturanın detaylarına erişebilirsiniz. e-Fatura ile zamandan tasarruf edebilir ve hata riskini azaltabilirsiniz. E-Arşiv fatura ise fatura düzenleme yetkisine dikkat edilmesi gereken bir uygulamadır.

Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan e-Fatura kavramı aslında yeni bir kavram değildir. Hukuki niteliği bakımından kağıt fatura ile aynı özelliklere sahip olan e-Fatura belgesini kağıt faturadan ayıran en önemli özelliği ise elektronik ortamda oluşturulması ve saklanmasıdır.  e-arşiv fatura ise e-Fatura kapsamında olmayan vergi mükellefi firmalara veya bireysel tüketicilere elektronik ortamda fatura oluşturulmasına, oluşturulan faturaların saklanmasına ve ibraz edilmesine olanak sağlar. Peki fatura sorgulama nasıl yapılır? e-Arşiv fatura sorgulama nedir? gibi soruların cevapları e fatura sorgulama hakkında merak ettikleriniz için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Fatura sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan sistemler sayesinde kolaylıkla fatura sorgulama yapılabilir. Fatura sorgulaması için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulmuş olan web sitesi adresine girmek gerekir. Bu site üzerinde e-Fatura ve e-Arşiv fatura gibi farklı sistemler bulunur. Bu sistemler üzerinden şirket sahipleri ve üçüncü tekil şahıslar kesmiş oldukları faturaları T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarasını girerek sorgulayabilirler.

 e-Arşiv fatura sorgulama 

e-Arşiv fatura; e-Fatura sistemine dahil olan işletmelerin e-Fatura kullanmayan vergi mükelleflerine ve/veya bireysel tüketicilere elektronik ortamda düzenledikleri faturalardır. Bu faturalar dijital olarak karşı tarafa iletilebildiği gibi faturanın bir nüshası kağıt olarak da alınabilir. e-Arşiv fatura sorgulaması yapmak için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan e-Arşiv portal uygulamasına girmek gerekir. Ancak portal uygulamasına girmeden önce başvuru linkinden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından başvuru yapılan mali mühür ile e-Arşiv portal uygulamasına girilebilir. Uygulama ekranına giriş yaptıktan sonra T.C kimlik numarası, fatura numarası veya vergi kimlik numarası ile girilerek e arşiv fatura sorgulama yapılabilir. 

Peki e-Arşiv fatura sorgulama ne işe yarar? e-Arşiv fatura sorgulama işlemi düzenlenen bir faturadaki bilgilerin kontrol edilmesine olanak tanır. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi ile faturanın düzenlenme tarihi, düzenleyenin adı ve soyadı, toplam tutar, ödenecek tutar, para birimi gibi bilgilere ulaşılabilir. 

e-Fatura sorgulama

e-Fatura sorgulamasının yapılabilmesi için internet bağlantısı olan bir cihaz yeterlidir. e-Fatura standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, Vergi Usul Kanununa göre bir fatura içerisinde yer alması gereken bilgilerin yer aldığı elektronik bir belgedir. e-Fatura uygulamasında satıcı ve alıcı arasındaki fatura iletimi Gelir İdaresi Başkanlığının kontrolünde olan merkezi bir portal üzerinden sağlanır. e-Fatura sorgulaması yapılabilmesi için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan ve e-Fatura işlemlerinin yapıldığı web sitesi adresine girilmesi gerekir. Ardından ekranda T.C kimlik numarasının istendiği ayrı bir alan çıkar. Bu alana T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile girilerek fatura sorgulama işlemi yapılabilir. e-Fatura kağıt faturayla kıyaslandığında firmaların zamandan tasarruf etmesine olanak sağlar.

e-Fatura sayesinde firmalar faturalarını daha hızlı hazırlayabilir ve daha kısa sürede karşı tarafa iletebilirler. Bunun yanı sıra kağıt fatura hazırlanırken hata yapma riski vardır. Elektronik ortamda hazırlanan faturalarda ise hata yapma riski çok daha düşüktür. Bu nedenle de e-Fatura uygulamasının daha güvenilir olduğu söylenebilir.

E-Fatura ve E-Arşiv fatura sorgulamasında dikkat edilmesi gerekenler

e-Fatura ve e-Arşiv fatura sorgulaması yapılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle fatura numarasının doğru yazıldığından emin olunması gerekir. Ardından e-Arşiv fatura sorgulaması yapılan faturanın e-Arşiv fatura kapsamından düzenlenip düzenlenmediğine bakılmalıdır. Ayrıca faturayı düzenleyenin e-Arşiv fatura düzenleme yetkisinin olup olmadığına da bakılması gerekir. Ardından girilen T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarasının doğru yazıldığından emin olunması gerekir.

E-fatura sorgulama ve e-Arşiv fatura sorgulama günümüzde şirketlere büyük kolaylık sağlayan uygulamalardır. Elektronik ortamda faturanın düzenlenebilmesi, saklanabilmesi ve ibraz edilebilmesi fatura süreçlerinin kolaylaşmasını sağlar.

18.01.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.