facebook
Logo Hikayem

Logo Mind Insight&Lego Bilgisayar: Ortak dil

Lego Bilgisayar’ın kurucusu Tolga Özsarı’nın Netsis’le yolunun kesişmesi, kariyer yolculuğu, girişimcilik macerası ve nihayetinde Logo Mind Insight’la yollarının nasıl kesiştiğini Logo Hikayem’in bu bölümünde okuyoruz.

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini bitirdiğinde, Standart Cıvata’da muhasebe müdürü olarak çalışan eniştesi diyor ki: “İlk eğitimin bitti belki ama seni ikinci bir okula göndermek istiyorum.” Tolga Özsarı ve eniştesi doğruca Alsancak Kızılay İş Merkezindeki Netsis’in ofisine giderler, Murat Ihlamur’un yanına. 1996 Temmuz’unda kendisine sorulan ilk soru “Seni satışa alalım mı?” olur. “Kod yazmak istiyorum” cevabından sonra “O zaman destekten başla” derler ve 20 yıla yakın sürecek olan Netsis macerası başlamış olur.

O zaman yönetici olarak Veli İncekaya (Netpro) ve Hakan Sarı (Simge) vardır. Ömer Şengül (İnfobim) ise şeftir. 2 ay süren eğitimlerin ardından Netsis uygulamaları için destek vermeye başlar Tolga.

Satış kaçınılmaz

Dört sene süren destek bölümü görevinden sonra, 14 sene boyunca belkemiği haline geleceği satış bölümüne geçer. “Neden satışa geçtin ya da aldılar seni?” diye sorduğumda hiç düşünmeden “Çok konuşuyorum diye” cevabını veriyor.

Epey bir güldükten sonra açıklamasını da yapıyor tabii. “Çok, aslında konuşmanın miktarı değil tam olarak, niteliği ve zenginliği” diyor ve ekliyor hemen: “Seviyorum da konuşmayı. Topluluk karşısında da.”

Hayatının en büyük streslerinden birini ise satışa geçtikten sonra 2002 Cebit Eurasia fuarında yaşamış. Netsis’in sunumunu yapmaktan herkes kaçınca Murat Bey “Sunumu Tolga yapsın” demiş. Sunumun olacağı sabah alınan karar epey terletmiş Tolga’yı. Ama iki saat boşlukta hazırlanıp çok ta güzel bir sunum gerçekleştirmiş.

Lego Bilgisayar ismi

Netsis’te geçen uzun ve başarılı yıllardan sonra neden ayrıldığını soruyorum. “Bu bir bayrak yarışı. Hepimizin misyonu var. Ben bir kısmını tamamladığımı düşündüm ve farklı şeyler yapmak istedim” diyor. “Birçok insan bana katkıda bulundu Netsis ’te” diye ekliyor ama Murat Ihlamur ve Levent Samancıoğlu’nun yerinin farklı olduğunu vurgulamadan da geçemiyor. Müşteriye nasıl davranılması gerektiğini, müşteriye değer vermeyi ve ekibe değer vermeyi bu kişilerden öğrenmiş.

Müsaade istediğinde yıl 2014 aylardan ise Ağustos’muş. Netsis Logo’ya katıldıktan yaklaşık bir sene sonrası. “Birleşme zamanları zor ve yoğundu” diyor Tolga. “Genel bir endişe oldu doğal olarak ama başarılı da bir süreç oldu hepimiz açısından.” Bu dönemi takiben yapılacak çok iş var diyerek üç ortak yola çıkmışlar: Tolga Özsarı, Erhan Seven (Destek) ve Rıdvan Çulfaoğlu (Proje). Farklı uzmanlıkların sinerjik bir kombinasyonu olmuşlar. “İlk zamanlar zorlandınız mı?” diye sorduğumda ise enteresan bir cevap alıyorum: “Evet, isim bulurken zorlandık.”

İşte beklediğim konu diyorum ve birçok kişinin de merak ettiği o soruyu soruyorum hemen: “İsim neden Lego Bilgisayar? Yakın isim olsun ve çağrışım sağlasın diye mi?”

Gülüyoruz. Arkasından Tolga anlatmaya başlıyor: “Hayır tabii ki, hiç alakası yok. İsim bulma konusu biraz dert oldu bize. Hatta isimden önce birçok zor konuyu kolayca halletmiştik. İstediğimiz sadelikte ve güzellikte bir isim bulamadık. Belki de çok detaylı düşündük. Zaman geçtikçe bulamama stresi arttı. Bunu fark eden eşim bir gün yanıma geldi ve ‘Anlat bakalım, nedir sizin yaptığınız iş?’ diye sordu. ‘Satış süreci, satın alma, siparişler, para alışverişi… Bu parçaları birleştiriyoruz’ dedim. ‘Hımm’ dedi, ‘Lego gibi yani.’ Böylece Lego Bilgisayar ismini bulmuş olduk.”

İzmir’de Ankara Caddesi üzerinde, bir iş merkezinde belki biraz da bütçelerini aşan bir ofis buluyorlar. Mal sahibi bir doktor. Durumlarını anlatıyorlar ve Tolga müthiş ikna cümlelerinden birini kuruyor: “Biz de aslında bir nevi doktoruz. İş yerleri hasta olmasın diye önleyici teknolojiler satıyoruz.” Bu cümlenin üzerine ofis çok uygun bir fiyata Lego Bilgisayar’ın oluyor.

Kararlı büyüme

Lego Bilgisayar kadrosu kurulduktan sonraki ilk ay sonunda 5 kişiye çıkıyor. Bugün ise 19 kişilik bir kadro ile 150 müşteriye hizmet vermekte. ERP, BI, CRM, İK, e-Devlet ve Diva ürünleri portföyde. Yazılım dediğimde Tolga hemen araya giriyor: “İnsanlar yazılım satın alırlar ama aslında know-how satın alırlar. Yazılım know-how içerir ve buna iş ortağının da birikimi eklenir. Tüm şirketler büyürken bir deprem yaşarlar. Biz uzmanlığımızı yazılıma katarak bu sarsıntıyı azaltıyoruz.”

İş zekâsı kavramı ile Netsis’te iken tanışmışlar. Ufak tefek ihtiyaçları Qlik View ile gidermişler. Akıllı Excel raporları sağlayan Extent kullanılmış ve önerilmiş müşterilere o zamanlar.

Lego Bilgisayar’ın ilk Logo Mind Insight müşterisi ise Şanlı İlaç olmuş. Sonrasında 10 Logo Mind Insight uyarlaması daha gerçekleştirmişler. “Uyarlama rahatlığı sayesinde çözemediğimiz bir müşteri isteği şimdiye kadar hiç olmadı” diyor.

Ardından Logo Mind Insight için önemli tanımlardan birini yapıyor Tolga: “Bir dünya veri giriliyor yazılımlara. Ama Logo Mind Insight ürünü bilgiye dönüşmüş halini gösteriyor kullanıcıya. Bu sayede yöneticiler ve firma sahipleri ile ortak dilden konuşabiliyoruz. İş zekâsı ile tamamlanmayan ticari uygulamaları bir tünelin içindeki el fenerine benzetmek mümkün aslında. Tuttuğunuz yeri aydınlatır. Logo Mind Insight feneri projeksiyona dönüştürüyor. Tünelin her yanı görünüyor.”

“Sayıya dönüştürülen veri kıymetlidir” görüşünde hem fikir oluyoruz ve sohbeti Tolga’nın heyecanla beklediği Forecast geliştirmelerinden bahsederek sonlandırıyoruz.

Röportaj: Hakan Bıyıklıoğlu

25.05.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.