facebook
Satış Pazarlama

Affiliate marketing nedir? Nasıl yapılır?

Günümüz dünyasında sıkça araştırılan soruların arasında “Affiliate marketing nedir?” yer alır. Affiliate marketing, satış ortaklığı anlamına gelir. Temel bir tanımla bir ürünü internet üzerinden tanıtarak para kazanmak anlamına gelir. Ürünün satışını yapan firma veya kişi, ürüne aracılık edecek olan kişiye ürünün satışının gerçekleştiği internet adresinin linkini gönderir ve aracı kişi bu linki internet üzerinden paylaşarak ürünün daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar. Aracı kişi, firma ile her satış üzerinden kendisi de bir miktar para kazanır. 

Affiliate marketing son dönemlerde sosyal medyanın da kullanımının artmasıyla kişiler ve firmalar tarafından çok sık tercih edilen pazarlama yöntemlerinden biri olarak ön plana çıkar. Affiliate marketing yöntemi ile para kazanmak birçok farklı bağlantı ile gerçekleştirilebilir. “Affiliate marketing nasıl yapılır?” sorusu, bu yöntemle para kazanmak isteyen herkesin cevabını merak ettiği sorular içerisinde yer alır. Bu yöntemler, genel itibariyle ortak bir noktaya sahip; ürünlerin satışı internet üzerinden yapılır. 

Affiliate Marketing ne demek?

Affiliate marketing satış ortaklığı üzerinden hem firmanın hem aracı kişinin para kazanmasını hedefleyen bir sistemdir. “Doğrudan satışa aracılık eden kişilerin komisyon alması ile marka ve ürün satışlarını artırması.” şeklinde de tanımlanabilir. Aracı kişiler, genellikle sosyal medya gibi ortamlar üzerinden ürünün hedef kitlesine ulaşabilecek kişiler olur. Blogger, vlogger ya da influencer gibi kişiler; kendi network ağlarına satışı hedeflenen ürünü tanıtır ve bu iş birliği sonucunda belirlenen komisyon miktarını alır. Komisyonlu satış ortaklığı ismiyle de bilinen bu sistem, network sahibi aracı kişiler için oldukça karlı bir kazanç yöntemidir. Performans bazlı bir sistem olan affiliate marketing ile yatırım getirisi daha yüksek olur. Affiliate marketing siteleri üzerinden satış yapılabilmesi için satış aşamasında üç ana unsura ihtiyaç vardır:

  1. Satıcılar ve üreticiler: Satış ortaklığı ile para kazanma sisteminin ilk ayağı ürünü satan ya da üreten kurum ve kişilerdir. Girişimci bir kişi ya da büyük bir işletme piyasaya sürülecek ve satın alınması istenen ürünü satmayı hedefler. Satıcı pazarlama aşamasına aktif olarak katılmayabilir ve affiliate marketing yöntemi sayesinde kâr elde etmeyi tercih edebilir. 

  2. Aracı kuruluş veya kişi: Satış ortaklığı veren firmalar, aracı kişilerle anlaşma sağlar. Bu kişiler ürünü tüketiciye pazarlar ve tüketicinin ürünü almasını sağlamaya çalışır. Aracı ürün satışında başarı gösterirse kazancın bir kısmını elde eder.

  3. Tüketiciler: Affiliate marketing sisteminin ilerlemesini sağlayan ana eleman tüketicilerdir. Ürünü satın alan tüketici sistemin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar ve ürünü satın alarak firmanın ürün satışlarını artırması için itici güçtür.

Affiliate Marketing'e nasıl başlanır?

Sosyal medya ve iletişim araçları, bir ürünün satılabilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Sosyal medya ve blog siteleri gibi aktif takipçi sistemleri ürünlerin hedeflenen kitlelere daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar böylece firmalar ürünlerini en hızlı şekilde tüketicilerine ulaştırabilir. “Affiliate marketing nasıl yapılır?” sorusu, hem firmalar hem aracıların merak ettiği sorular içerisinde bulunur. Affiliate marketing sistemi şu maddelerle yapılabilir:

  • Marka, hedef kitlesine ulaşabilecek network ağına sahip aracı kişiyi belirler.

  • Network sahibi olan aracı kişi ile anlaşma sağlanır.

  • Network ağına sahip olan kişi tanıtımını yaptığı ürünü paylaşımlarında gösterir, blog veya web sitesi gibi platformlarda tanıtımı yapılan ürünün satış sitesine yönlendirici linkler koyar.

  • Markalar, network sahibi aracı kişinin ağından gelen satışları saptayabilmek için web sitesi üzerine bir sistem hazırlar. Bu sistem influencer, blogger veya vlogger için oluşuturulan satış kodu ya da barkod gibi unsurlar içerebilir.

Affiliate marketing Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde yaygın şekilde kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Affiliate marketing sistemi ile hem satıcının hem de aracı kişi veya kurumun kar sağlaması hedeflenir ve ürünün tüketiciye daha hızlı ulaşması amaçlanır. 

Affiliate marketing vergi sistemine dahil bir sistemdir. Stopaj kapsamında olmaları bu kazançların vergi yükünden muaf olmasını sağlamaz. Affiliate marketing sistemi içerisindeki unsurlar, faaliyet doğrultusunda vergi dairelerine kayıtlarını yaptırmalı ve kazançlarının gereği kadar vergi miktarını ödemelidir.

Affiliate Marketing örnekleri

“Satış ortaklığı nasıl yapılır?” sorusu, ürünlerini satmak isteyen ya da firmalara aracı olmak isteyen kişi ve kurumlar tarafından yanıtı merak edilen sorular içerisinde kendisine yer bulur. Satış ortaklığı için firmalar kendi yollarını izleyebilecekleri gibi alanında uzman kişi ve kurumlar tarafından bu süreçle ilgili bilgi ve eğitimlere de ulaşabilirler. Affiliate marketing eğitimi, ürünlerini sosyal medyanın gücünden yararlanarak daha hızlı bir şekilde tüketiciye ulaştırmayı hedefleyen satıcı ve üretici firmaların yanında sahip olduğu network üzerinden kâr elde etmek isteyen kişilerce de tercih edilmektedir. 

Affiliate marketing satış stratejisi, birçok farklı ürün için tercih edilebilir. Örneğin cilt bakımı konusunda geniş kitlelere hitap eden vlogger, blogger ya da influencerlar cilt bakım ürünleriyle ilgili tanıtımlar yapabilir. Bu alanda çalışan kişiler, birçok cilt bakım ürününü denedikleri için network ağı üzerindeki kişiler tarafından takip edilirler ve bu ürünlerin etkilerini görmek isteyen kişiler aracı kişinin ilettiği linklerde yer alan ürünleri daha güvenli bir şekilde tercih edebilir. Aynı şekilde bir moda bloğu üzerinden de birçok giyim markası ürün linki iletebilir. Affiliate marketing stratejisi, ürünlerle ilgilenen tüketicilere daha hızlı bir şekilde ulaştırmayı hedefler.

15.08.2024
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.