facebook
Teşvik Destek

2023 asgari ücret sigorta primi ne kadar?

Asgari ücret, bir ülkedeki en düşük maaş olarak tanımlanır ve devlet tarafından belirlenir. İşçinin hayatının temel gereksinimlerini karşılamasını amaçlayan bu ücret, ülkedeki en düşük maaşın en az belirli bir seviyede olmasını sağlar. Asgari ücretin periyodik olarak revize edilmesi, ekonomik ve sosyal değişikliklere uygun hale getirilmesi gerekir. Asgari ücret sigorta primi ise her sene güncellenen tutara göre farklılık gösterir.

Sigorta primi nedir?

Sigorta primi, bir çalışanın maaşından ayrılan bir miktar olarak tanımlanabilir. Çalışanların sağlık, işsizlik ve yaşlılık gibi durumlarda güvence altına alınması amacıyla belirli bir yasal düzenlemeye göre toplanır ve devlete veya sigorta şirketlerine ödenir. Sigorta primleri, çalışanların gelecekte olabilecek olan risklere karşı korunmasını veya yararlanmasını mümkün kılan sosyal güvenlik programlarının finansmanını sağlar. Bu, maaşlı çalışanlar için yasal olarak zorunlu olan bir sosyal güvenlik katkısıdır.

Sigorta primi, çalışan ve işveren tarafından birlikte ödenir ve işçinin hastalık, iş kazası gibi olası durumlarda sağlık hizmeti, aylık veya yıllık yararlanması gibi sosyal güvenlik haklarını koruyacak şekilde yasal olarak tanımlanmış bir fon oluşturmak için kullanılır. Prim oranları yasal olarak belirlenir ve genellikle işçinin maaşına göre hesaplanır.

Asgari ücret sigorta primi 2023

Asgari ücret sigorta primi, 2023 yılında belirlenen en düşük maaş tutarına göre çalışanların SGK tarafından yapması gereken sigorta primi ödemeleridir. Bu primler genellikle maaşın belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır ve SGK tarafından belirlenen bir oran üzerinden yapılır. Asgari ücret primi, çalışanların iş güvencesini ve sağlık, emeklilik ve hastalık gibi konularda sigortalı olmalarını sağlar.

2023 yılında brüt asgari ücret 10.008 TL, net asgari ücret ise 8.506,80 TL şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK tavan 2023 rakamı da denilebilir.

2023 yılında geçerli olan brüt asgari ücret tutarı 10.008,00 TL olması sebebiyle SGK Primi işveren payı; 1551 lira 24 kuruş olarak hesaplanır. İşverenin ödemekle yükümlü olduğu işsizlik tutarı ise asgari ücrette 200.16 TL dir.

4a, 4b ve 4c sigorta sistemi de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır. 4A, 4B ve 4C sigorta primlerini detaylı olarak inceleyecek olursak:

4a sigorta primleri

Geçmiş yıllarda Sosyal Sigortalar Kurumu olarak bilinen ancak günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilen SSK sigortaları, 4A sistemine dahil olmuştur. Özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler, 4A sigortalı kapsamında çalışmaktadır. 4A sigorta kapsamında 2023 asgari ücret SGK primi verileri esas alınır.

4b sigorta primleri

Eski adıyla Bağ-Kur sigortası olan 4B sigorta türü, kendi mesleğini icra edenler, bir diğer deyişle bağımsız çalışan kişileri ifade eder. Esnaflar, sanatkarlar ve diğer serbest meslek çalışanları 4B sigortadan faydalanır. 2023 yılı itibariyle 4b li çalışanların aylık yeni asgari ücret sigorta primi en az 2.950,00 TL olmuştur.

4c sigorta primleri

Geçmiş yıllarda emekli sandığı olarak adlandırılan 4C sigorta, devlet memurlarını kapsamaktadır. 4C için genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta koluna bağlı olanlar için prime esas kazancın % 12,5’i olup, bu primin % 5’i sigortalı, % 7,5’i ise işveren hissesidir.

10.02.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.