facebook
Vergi

Vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

Vergi borcu nedir?

Vergi, kamusal hizmetlerin sağlanabilmesi için kişi kurumlardan devlet eliyle alınan birtakım zorunlu ödemelerdir. Vergiler devlet tarafından sağlanan kamusal hizmetlerin yerine getirilebilmesi için önemli bir mali kaynak oluşturur. Vergi uygulamasının zorunlu olma nedenleri anayasada yer alması ve vatandaşlık ödevi olmasından kaynaklanmaktadır. Hiçbir vatandaş vergi ödemekten kaçınamaz ya da bu yolda direnemez. sö konusu vergi miktarları vatandaşların gelirleri ve ödeme güçleri ile orantılı olarak devlet tarafından belirlenir ve tahsil edilir. 

Vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

Vergi borcu yoktur yazısı, vatandaşın güncel borç durumunu gösteren resmi bir belgedir. Vatandaşın vergi borcunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi ve borcun ispatı gibi durumlar için kanıt niteliğindedir. Resmi işlemleri için vergi mükellefi olan vatandaşlardan talep edilir. 

Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi vatandaş tarafından, vatandaşın bağlı olduğu vergi dairesinden ya da internet üzeriden alınabilir. Vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuruyu dilekçe ile şahsen yapmaları gerekir. Şayet vergi mükellefi olan bir şirketse, bu durumda vergi yoktur yazısı için başvuru yapan şirket çalışanı bu konuda yetkilendirildiğine dair imzalı dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır. 

Vergi mükellefleri için vergi borcu yoktur yazısı almanın bir başka yolu da internet üzerinden başvuru yapmaktır. Vergi mükellefi kişiler interafktif vergi dairesi üzerinden başvuru yaparak da vergi borcu yoktur yazısı alabilirler. İnteraktif vergi dairesi sitesine girildiğinde karşılarına çıkacak vergi borcu yoktur yazısı formunu doldurmaları gerekir. Dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulduğunda başvuru tamamlanmış olur ve vergi borcu yoktur yazısı mükellefin e mail adresine otomatik olarak gönderilir. 

E devlet üzerinden de vergi borcu yoktur yazısı alınabilir. Vergi mükellefleri TC kimlik numaraları ve şifreleri ile, ya da diğer giriş seçenekleri ile, e devlet sistemine giriş yapmalıdır. Daha sonra e devlet sistemi içinde kurumlar bölümünden 'gelir idaresi başkanlığı' seçilir. Bu kısımda vergi mükelleflerinin hizmetler kısmından kimlik doğrulama yapmaları gerekir. Kimlik doğrulamasını yapan vergi mükellefesi e devlet üzerinden interaktif vergi dairesi web sitesine  yönlendirilir. İnteraktif vergi dairesinin web sitesinde gerekli bilgiler girildikten sonra yeniden e devlet sistemine dönülerek taahhütname onaylanır ve işlem tamalanmış olur.

Vergi borcu yoktur sorgulaması nereden yapılır?

Vergi mükellefleri, vergi borçlarına ilişkin sorgulamayı gelir idaresi başkanlığına bağlı interaktif vergi dairesi web sitesinden ya da e devlet ile ulaşabilecekleri vergi borcu sorgulama sayfası üzerinden yapabilir. İki sistem için de öncelikle vergi mükellefinin kimlik doğrulaması yapması ve bilgileri eksiksiz girmesi gerekir. Kimlik doğrulama aşamasını geçen vergi mükellefi daha sonra borç sorgulama ve ödeme sayfası üzerinden vergi tipini seçerek mevcut borç durumunu sorgulayabilir. 

İnteraktif vergi dairesine e devlet şifresi ve tc kimlik numarası ile giriş yapıldıktan sonra mevcut ya da gecikmiş tüm vergi borçları sorgulanabilir, hatta istendiği taktirde doğrudan kart ile bu site üzerinden ödeme yapılabilir. E devlet üzerinden yapılacak sorgulamada da aynı şekilde tc kimlik numarası ve e devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Mükellef sistem üzerinden gelir idaresi başkanlığına girer ve web sayfasına yönlendirilir. Sonrasında yönlendirilen site üzerinde ana ekrandan gecikmiş ya da mevcut vergi borçlarına, ana para ve faiz detayları ile birlikte erişilebilir. 

Vergi mükellefleri söz konusu sitelerde bulunan vergi tipi seçeneklerinden genel vergi borcu sorgulama ve ödeme seçeneği ile mükellefiyetin gerektirdiği vergi türleri, idari para cezaları, taşıt vergileri, harçlar ya da yapılandırılan borçlar hakkında kolaylıkla sorgulama yapabilirler.

22.09.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.