facebook
MuhasebeVergi

Online vergi levhası başvurusu ve vergi levhası takibi nasıl yapılır?

Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin avantajlarından bir başkası online vergi levhası başvuru yapılabilmesi ve aynı şekilde online olarak takibinin de yapılabilmesi oldu. Peki, vergi levhası nedir, online vergi levhası başvurusunu kimler hangi yöntemle yapmalıdır? Bu blog yazımızda online vergi levhası konusunda merak edilenleri açıklıyoruz.

Halk hizmetlerinin artması sonucunda devletin vergi tahsili zorunlu olmuş ve vergiler, devletin en önemli kaynakları arasında yerini almıştır. Elbette bu durum bir sistem gerektirmiştir ve vergi levhası ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Vergi levhası nedir?

Maliye Bakanlığı’nın uyguladığı vergi levhası sistemi, vatandaşların vergi ödemesi konusunda şeffaflık oluşması amacı gözetilerek verginin sistemleştirilmesidir. Ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı olan kişiler, defter tutan çiftçiler, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler; vergi levhası bulundurmak zorunda olanlardır.

Vergi levhası, gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde yer alan bilgiler doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulur. Bir vergi levhasında işletmenin mükellefinin bilgileri bulunur. Bu bilgiler; ad ve soyad, ticaret unvanı, işin başlangıç durumu ve faaliyeti ile ilgili bilgiler, bağlı olunan vergi dairesi ve tasdik yeri, açık adres, vergi türü, vergi sicil numarası, mükellefin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve bağlı olunan takvim yılıdır.

Mükellefler, vergi levhalarını iş yerlerinin; merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, yazıhanelerinde, ticari taşıtlarında bulundurmalı ve gerektiğinde yetkililere ibraz edebilmelidir.

Online vergi levhası başvurusu nasıl yapılır?

Maliye bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığının emriyle hizmete sunulan e-vergi levhası, vergi mükellefleri için büyük kolaylık olmuştur.Vergi levhası almak için gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na ibraz edilmelidir. Bu işlemin sonrasında vergi mükellefi olan kişinin kaydı oluşturulmuş olur. Kaydı alınan kişi internet üzerinden barkodlu e-vergi levhasının çıktısını alabilir.

Online vergi levhası takibi

Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yaptıktan sonra sorgulama ekranında  vergi kimlik no, tc kimlik no ve il ve vergi adresi bilgilerinin yazılması gereken alanları doldurun ve sorgula yazan kısma tıklayın. Böylece sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden online vergi levhası sorgulama işlemi yapmak için sisteme giriş yaparak e-Vergi sorgulama sayfasında bilgileri doldurmalı ve sorgula butonunu tıklamalısınız.

Vergi levhalarının asılma zorunluluğu olmasa da isteyen mükellefler levhalarını asabilirler. Vergi levhalarının belirtmiş olduğumuz yerlerde bulundurulmaması durumunda mükellef, 213 Sayılı VUK 353/4.Maddeye göre maddi olarak yaptırıma tabi tutulur ve usulsüzlük cezasına çarptırılır.

Vergi borcu öğrenme için ne yapmalıyım?

Vergi borcu öğrenme Gelir İdaresi Başkanlığının kurmuş olduğu İnternet Vergi Dairesi üzerinden borç bilgilendirme servisinden yararlanılarak veya  e-Devlet vergi borcu sorgulama hizmetinden yararlanılarak yapılır. E-devlet üzerinden yapılan sorgulamada son dönemlere ait bulunan borçlar ve bütün yıllara ait bulunan borçların listesi görüntülenebilir. Bütün yıllara ait bulunan borçların sorgulama sonucunda ödenmemiş veya kısmi ödenmiş borçlar görüntülenebilir.

18.02.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.