facebook
Muhasebe

Finansal öngörüde temel amaç nedir?

Bir iş planının ortaya konmasında büyük öneme sahip olan finansal öngörüler, gerçekleştirilecek yatırımın genel taslağını belirlemede kullanılır. Özellikle iş planı yaparken büyük bir titizlikle yaklaşılması gereken finansal öngörü kavramı, bir girişim ortaya koyarak iş dünyasına atılmak isteyen kişiler için büyük bir merak konusudur. Biz de bu yazımızda finansal öngörü hakkında temel bilgileri derleyip “Finansal öngörüde temel amaç nedir?” sorusuna cevap veriyoruz. Yazımızı okumaya devam ederek aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.

Finansal öngörü nedir?

Eğer bir işletme kurmayı planlıyorsanız, finansal öngörüler planınızın temelini oluşturacaktır. Zira, terimin adından da anlayabileceğiniz üzere, şirketinizin ileride karşılaşacağı durumlar başta olmak üzere öngörülerde bulunmanız, olası senaryolar üzerine kafa yorarak planınızı buna göre şekillendirmeniz önerilir. Bu öngörüler çoğunlukla kâr ve nakit çevresinde gelişen durumları kapsasa da bunun ötesine kayabilir, daha geniş bir bağlamda değerlendirilebilir.

Planlanan işletmenin kurulması ve kurulan işletmenin faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmesi için halihazırda sahip olunan sermayenin yanı sıra ek bir para kaynağı da gerekebilir. Bu noktada çoğu girişimci yatırımcı arayışına girer. Yatırımcıların girişimciden isteyeceği iş planının büyük bir bölümü de gelecek birkaç yıllık finansal öngörülerden oluşur. Bu noktada, yatırımcı sizdenfinansal okuryazarlık, tablolar, gelir tablosu, nakit akım tablosu, bilanço ve benzeri öngörüler isteyecektir.

Finansal öngörü adımları nelerdir?

Finansal öngörü, birkaç farklı tablonun öngörüsünden oluşur:

  • Gelir tablosu
  • Nakit akışı tablosu
  • Bilanço

Çoğu yatırımcı, şirketinizin uzun vadeli hedeflerini sağlam temellere oturttuğunuzu görmek için bütün bu tabloları tamamlamanızı ister. Dolayısıyla, finansal öngörü adımları kabaca yukarıdaki tabloları oluşturmaktır diyebiliriz.

1. Adım: Gelir tablosu oluşturmak

Finansal öngörü hazırlamanın ilk adımı gelir tablosu oluşturmaktır. Bu tabloyu hazırlarken cevaplamanız gereken başlıca sorular şunlardır:

  • Satılacak ürün ne? Bu bir ürün veya hizmet olabilir; sorunun cevabını gelir tablosu oluşturmaya başlamadan önce bulmuş olmanız gerekir.
  • Hangi fiyattan satılacak? Satacağınız ürünü hangi fiyattan müşteriye sunacağınızı belirlemelisiniz. Bu aşamada olası maliyetleri de hesaplamaya çalışabilirsiniz.
  • Ne zaman satılacak? Ürünlerinizi satmaya ne zaman başlayacağınızı da gelir tablosu oluştururken planlamanız gerekir.
  • Ne kadar satış yapılması hedefleniyor? Bu soruyu cevaplarken mümkün olduğunca iyimser olmalı ancak gerçeklikten de asla uzaklaşmamalısınız. Nasıl ki karamsar bir plan hiçbir şekilde yatırım alamazsa gerçeklikten uzak bir plan da yatırımcıyı itebilir.
  • Ödemeler ne zaman yapılacak? Nasıl bir ödeme sistemi takip edeceğiniz de gelir tablosu oluştururken önemli bir sorudur. Hizmet başına ödeme de alabilirsiniz, abonelik benzeri bir sistem de oluşturabilirsiniz, seçim sizin.

Bu soruları cevaplarken aylık giderlerinizi de hesaba katmayı unutmamalı, gelir tablonuzda kesinlikle maliyetlere de yer vermelisiniz. Bu giderlere satış maliyetleri, faaliyet giderleri, finansman giderleri ve vergiler dahil diğer tüm olası giderler dahildir.

Finansal öngörü genellikle sonraki 3 yıllık süre için yapılır, bazı yatırımcılar daha kısa ya da uzun süreli öngörüler de talep edebilir.

2. Adım: Nakit akışı tablosu yapmak

Adından da anlayabileceğiniz üzere, nakit akışı tablosu, işletmenize giren ve çıkan parayı takip edebileceğiniz bir tablodur. Bu tablo sayesinde öngörünüzdeki süre boyunca gerçekleşecek para giriş-çıkışını, kullanacağınız kaynakları, bu kaynakların nerelerde kullanılacağını ve ne zaman kullanılacağını finansmanınıza gösterebilirsiniz.

3. Adım: Bilanço oluşturmak

Bilanço temel olarak işletmenizin sahip olduğu varlıkları, bu varlıkların kaynağını oluşturan üçüncü şahısların alacaklarını ve işletme sahibi ile ortakların haklarını gösteren tablodur. Bu tablonun aktif tarafı varlıklardan oluşurken pasif tarafı da borçlar ve işletme sahibi ile ortakların kaynaklarından oluşur.

4. Adım: Öngörülerinizi Sunun

Finansal öngörü temel amaç bakımından yatırımcılara vizyonunuzu göstermenize yarayan bir araçtır. Öngörünüzü oluştururken ve sunarken önceki tecrübelerinizden faydalanabilir, karşılaşacağınız olası zorlukları ve bunların üstesinden nasıl geleceğinizi finansmanlarınıza gösterebilirsiniz. Ayrıca, bu alanda tecrübe sahibi mali müşavirler ve muhasebeciler ile çalışarak olası gelir giderlerinizi hesaplayabilir, sizi nasıl bir sürecin beklediğini daha detaylı bir şekilde gözler önüne sermeye çalışabilirsiniz.

Finansal öngörüde temel amaç nedir?

Finansal öngörü basitçe, yatırımcılara sağlam bir plana sahip olduğunuzu gösterir. Fakat, finansal öngörünün amacı bununla sınırlı değildir. Girişimcilik kesinlikle zorlu bir iştir ve bu süreçte sizi neyin beklediğini daha iyi kavramanızı sağlayacak araç da finansal öngörüdür.

Finansal öngörüler, size, önünüze çıkabilecek engeller ve olası zorluklar hakkında fikir verip maliyet ile kâr arasındaki ilişkiyi daha iyi anlama olanağı sunar. Bu sayede girişimcilik sürecini başarılı bir şekilde sürdürebilir, işletmenizi verimli bir biçimde yönetip iş hayatına güven dolu adımlar atabilirsiniz.

Kısacası, finansal öngörü, girişimciye size finansal kaynak sunmak için bir sebep verirken size de işletmenizi kurduktan sonraki süreç hakkında daha net fikir sahibi olma imkânı sunar.

13.03.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.