facebook
Genel

Finansal okuryazarlık nedir?

Gelir ve giderleri bilinçli bir şekilde kontrol edebilmek, birikim yapmak ve finans hakkında fikir sahibi olmak hayatınızı kolaylaştırır. Finansal okuryazarlık olarak da bilinen bu beceri, kişiye parayı daha doğru bir şekilde kontrol etme olanağı tanır. Genel olarak ekonomiyi anlamak, parayı doğru şekilde değerlendirmek gibi konuları içinde barındıran finansal okuryazarlık kavramı, sadece iş dünyasında değil, özel hayatta da pek çok avantaj sunar.

Özellikle gelişmiş ülkelerde önem verilen finansal okuryazarlık, içinde pek çok unsuru barındıran geniş bir kavramdır. Genel olarak, kişisel finans yönetiminde farkındalık kazandırmayı amaçlayan finansal okuryazarlık eğitimleri sayesinde herkesin öyle ya da böyle parasını kontrol etmeyi öğrenmesi hedeflenir. 

Finansal okuryazarlık nasıl yapılır?

Finansal okuryazarlık, kulağa karmaşık bir konu gibi gelse de aslında öğrenmesi ve uygulaması gayet kolay bir beceridir. En basitinden, kendi gelir-gider planınızı oluşturmanız bile finansal okuryazarlığın bir parçasıdır. Haneye giren aylık gelir bütçe olarak bilinir, bu bütçenin gelir ve giderlere nasıl ayrılacağı ise bütçeleme olarak bilinir. Bütçesini iyi bir şekilde yöneten kişiler daha kolay tasarruf yapabilir ve paralarını daha verimli bir şekilde harcayabilir.

Finansal okuryazarlığın en önemli parçalarından birisi de tasarruf yapabilme becerisidir. Bütçelemeyi doğru bir şekilde yapan kişiler bir miktar para tasarruf etmeyi başarabilirler, böylece gerek şahsi harcamaları için gerek birikim için daha fazla para ayırabilirler.

Şahsi birikimler ve bireysel emeklilik de finansal okuryazarlık kavramının içinde yer alır. Parayı doğru şekilde kontrol etmek, şahsi birikimler ve bireysel emeklilik planları ile geleceğe yönelik yatırım yapmak da finansal okuryazarlığın bir parçasıdır.

Banka hesaplarının doğru şekilde yönetimi, finansal okuryazarlığın en önemli parçaları arasındadır. Günümüz dünyasında herkesin bankacılık işlemleri ve bankacılık ürünleri hakkında az ya da çok bilgi sahibi olması şarttır. Zira, bankacılık konusunda bilgi sahibi olmak, kişinin kredi ve borç yönetimi gibi konularda da daha başarılı olmasını sağlar.

Bunun yanında, finansal okuryazarlık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve kişisel finansını daha bilinçli bir şekilde yürütmek isteyen kişiler, finansal okuryazarlık eğitimi alabilirler.

Finansal okuryazarlık eğitimini herkes alabilir mi?

Finansal okuryazarlık, kişisel finans yönetimini kolaylaştıran bir eğitim olduğu için, herkes bu eğitimi alabilir. Finansal okuryazarlık eğitimleri, günümüzde çoğunlukla online bir şekilde verilmekte olsa da yüz yüze eğitim almak da mümkündür.

Ülkemizde de son zamanlarda rağbet gören finansal okuryazarlık eğitimi, özellikle harcamalarında bilinçli olmak ve geleceğine yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Yatırımlarını ya da birikimlerini bilinçli bir şekilde yönetmek, bankacılık hakkında daha fazla fikir edinmek, ekonomik konuları anlayabilmek ve şahsi finansının kontrolünü eline almak isteyen kişiler, finansal okuryazarlık eğitimi alabilir.

Finansal okuryazarlık avantajları nelerdir?

Finansal okuryazarlık, kişiye pek çok avantaj sunar. Günümüzde, şahsi finansını doğru şekilde yöneten kişiler birikim ve tasarruf yoluyla hayatlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilirler. Bunun yanında, finansal okuryazarlık sayesinde geleceğe dönük yatırımlar yapmak da kolaylaşır. Finansal okuryazarlığın genel avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Finansal okuryazarlık, tasarruf yapmayı kolaylaştırır. Tasarruf, kişisel finans yönetimi için önemli bir kavramdır; zira, doğru şekilde tasarruf yapan birey, birikim ve bireysel emeklilik gibi geleceğe yönelik yatırımlar yapabilir, tüm gelirini vergiler ve aylık giderlere harcamak zorunda kalmaz.
  • Finansal okuryazarlık, kişiye doğru birikim yapma yöntemini öğretir. Aylık harcamalarından tasarruf ettiği meblağı, doğru şekilde biriktiren kişi, ilerleyen yıllarda para sıkıntısına düşme ihtimalini minimuma indirir.
  • Finansal okuryazarlık bilen kişi yatırımlarını daha doğru bir şekilde yapabilir. Bu sayede, bilinçli bir şekilde yaptığı yatırımlar ile hayatını kolaylaştırır. Bunun yanında, finansal okuryazarlık eğitimi alan bir kişi, eline geçen geliri daha bilinçli bir şekilde kullanmayı da öğrenir. 
  • Tüm finansal artılarının yanı sıra, finansal okuryazarlık, kişinin aldığı kararları da olumlu bir şekilde etkiler ve kişisel gelişimi destekler. Ekonomik ve finansal konularda bilgi sahibi olmak, iktisadi terimleri bilmek, kişinin etrafında olup biten güncel olayları da daha iyi bir şekilde okumasını sağlar.

Bütün bunların yanı sıra, finansal okuryazarlığın kişiye sağladığı daha pek çok avantaj vardır. Özellikle finansal zorlukların yaşandığı dönemlerde hayat kurtarıcı olan finansal okuryazarlık, günümüzde her bireyin bilmesi gereken bir beceridir.

17.11.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.