facebook
Haberler

Avrupa Birliği’nde Covid-19 konusunda alınan vergi tedbirleri

Koronavirüs (Covid-19) salgını, tüm dünyayı etkisi altına aldı ve ülkeler nakdi yardımdan mali yardım paketlerine, bağış kampanyalarına pek çok önlemler aldı. Avrupa Birliği (AB) de 37 milyar euro değerinde bir Covid-19 önlemler paketi açıkladı. Ülkeler vergi alanında dolaylı tedbirleri de yürürlüğe koydu. AB üye devletlerinin ileriye dönük tedbirleri şu şekilde:

Avusturya

Avrupa’daki ortak ekonominin bir parçası haline gelen Avusturya, salgın nedeniyle gecikebilecek ibrazların olması durumunda vergi mükelleflerinin temerrüt faizi ve cezadan muafiyet talep edebileceğini duyurdu.

Belçika

Sanayi ve ticaret tabanından yararlanan modern, kapitalist bir ekonomiye sahip olan Belçika’da virüs bilançosu artıyor. Belçika’da işletmelere ödeme planı, temerrüt faizinden muafiyet veya para cezasında indirim için 30 Haziran 2020 tarihine kadar başvuruda bulunma hakkı tanındı.

Çek Cumhuriyeti

Sosyal piyasa ekonomisine sahip olan Çek Cumhuriyeti, KDV ile ilgili olarak Covid-19 salgını nedeniyle çeşitli tedbirler aldı. Çekya’da alınan KDV tedbirleri şöyle: 1 Mart 2020 ile 31 Temmuz 2020 arasında tahakkuk etmiş olması şartıyla CZK 1,000 tutarındaki cezadan otomatik olarak feragat edilebilecek. Vergi mükellefi, salgından kaynaklanan gerekçeler sunarak diğer cezalardan da feragat edilmesi için talepte bulunabilecek. KDV ertelemesi başvuru ücretleri, 31 Temmuz 2020’ye kadar talep edilmeyecek.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi

Hizmet tabanlı bir açık serbest piyasa ekonomisine sahip olan ülkede Koronavirüs Destek Programı kapsamında standart KDV oranı 1 Nisan 2020 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında yüzde 19’dan yüzde 17’ye düşürüldü. İndirimli KDV oranı da 1 Nisan 2020 ile 15 Temmuz 2020 arasında ise yüzde 9’dan yüzde 7’ye düşürüldü. Cirosu 1 milyon euronun altında olan işletmelerin KDV başvuru ve ödeme yükümlüğü Nisan 2020’nin sonuna ertelendi.

Danimarka

Gelişmiş karma bir ekonomiye sahip olan Danimarka’da parlamento, KDV ödeme tarihlerini uzatan yasa tasarısını kabul etti. Aylık KDV ödemesi son tarihi Mart, Nisan ve Mayıs 2020 olan şirketler için 30’ar günlük uzatılma yapıldı. Üç aylık KDV ödemesi şirketler için ilk iki üç aylık dönem, ilk iki çeyrek, 1 Eylül’e kadar dosyalanmak üzere birleştirildi. Yılda iki defa KDV ödemesi yapan şirketlere yönelik olarak yılın ilk ve ikinci yarıları 1 Mart 2021’e kadar dosyalanmak üzere birleştirildi.

Almanya

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 750 milyar euro değerinde bir Covid-19 kurtarma paketini alışılmışın dışında bir hızla kabul etmekle birlikte KDV konusunda da düzenlemeler yaptı. Ödeme ertelemesini kolaylaştıran ve vergi tahsilatları ile geç ödeme cezalarını rahatlatan vergi politikası tedbirlerinin uygulanmasına karar verildi. Almanya’da ekonominin yüzde 2,8-5,4 arasında küçülmesi bekleniyor.

Yunanistan

Salgından etkilenerek sokağa çıkma yasağı uygulayan Yunanistan, KDV ödemelerinin son tarihini erteledi ve mağdur işletmelerin KDV borçlarının tahsilatını askıya aldı.

İtalya

Koronavirüsün en çok yıprattığı Avrupa ülkesi İtalya, yayımladığı kararnameyle mali ikametgâhı veya yasal ya da işletme adresi İtalya’da bulunan kurumlar için KDV başvurularının son tarihini 30 Haziran 2020’ye kadar, cezadan muaf olarak uzattı. Endüstri sektöründe vergi mükelleflerinin Mart 2020’de yapmaları gereken KDV ödemeleri de iki ay ertelendi. İtalya’da mortgage’lar da salgın boyunca ertelendi.

Hollanda

İhracatta önde olan ülkelerden biri olan Hollanda da salgın için alınan önlemler kapsamında KDV ile ilgili düzenlemeler yaptı. Hollanda’da mükelleflerin koronavirüsten nasıl etkilendiklerini içeren yazılı talepleriyle vergi makamına başvurmaları halinde KDV ödemelerinin erteleneceği duyuruldu. Alınan karara göre talepte bulunulmasının ardından düzeltici tedbirler durdurulacak ve başvurudaki gecikmeye bağlı cezalardan muafiyet sağlanacak. 

İsveç

Covid-19 salgınına karşı sosyal mesafe açısından Batı Avrupa’nın en az önlem alan ülkesi İsveç’te “parayı koronavirüsün etkilerini hafifletmek için hiç tahmin edemeyeceği bir yerde kullanmak zorunda kaldığını” kanıtlayan vergi mükellefleri için KDV ödemesini ertelenmesi olasılığı olduğu duyuruldu. İsveç Merkez Bankası, zor durumdaki şirketlere yaklaşık 50 milyar dolar değerinde kredi imkanı da sundu.

İspanya

Avrupa Birliği’nin 5. büyük ekonomisi olan İspanya, Koronavirüsün en çok can aldığı ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede başvuru sürelerini uzatacak bir yönetmelik yayımlayacağı duyuruldu.

Romanya

Çok yüksek İnsani Gelişme Endeksi ve vasıflı işgücüne sahip olan Romanya’da Covid-19 salgını nedeniyle 1 Nisan 2020’den itibaren geçerli olacak KDV geri ödeme mekanizmasını ve başvuru süresinin 25 Mart 2020’den 25 Nisan 2020’ye ertelendiğini duyurdu.

Slovak Cumhuriyeti

Sosyalist ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçiş yapan Slovakya da salgın nedeniyle OHAL ilan eden ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede KDV ödemesi için verilen son tarihin uzatılması önerildi.

Portekiz

Covid-19 virüsünün en hızlı yayılım gösterdiği ülkelerden biri olan Portekiz’de takvimin ikinci üç aylık döneminde yapılacak ödemelerin üç ya da altı aylık taksitlere bölünmesine izin veren bir yönetmelik yayımlandı.

Polonya

Avrupa’nın ‘Doğu’sunun en güçlü ekonomisine sahip olan Polonya’da büyük ölçekli işletmeler için yeni JPK_V7M (aylık) ve JPK_V7K’nın (üç aylık) 1 Nisan’dan 1 Temmuz 2020’ye ertelenmesini içeren “koruma paketinin” duyurusu yapıldı. Vergi dairelerinin ödeme ertelemesi ve taksitli ödeme gibi imkânlar sunmak için de çalıştığı biliniyor.

04.05.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.